Els últims tres dies el tram dels 10 quilòmetres finals del Xúquer ha registrat un cabal circulant inferior a 1 metre cúbic/segon, presentant una «situació lamentable», segons el col·lectiu Xúquer Viu.
Aquesta entitat ha posat com a exemple fotografies de l’Assut de Fortaleny o Cullera, en el que l’aigua no circula per dalt de l’assut i la poca que passa és per baix del mateix.
Concretament, segons les dades d’aforaments de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), en els últims tres van circular 980 litres per segon el 10 de desembre, 750 litres el dia 11 i 860 litres el 12. «Quantitats ínfimes per a un riu com el Xúquer, que és el segon del Mediterrani espanyol i el més important dels valencians i valencianes», alerten.
Aquesta situació va vinculada també a l’estat de l’Albufera ja que ha patit una falta de cabal durant tot el mes de novembre i el que portem de desembre, amb nivells molt baixos respecte al nivell del mar i la falta de cabal del Xúquer en el seu tram final, que es troba en mínims.
Així i tot, Xúquer Viu alerta que «s’ha continuant transvasant aigua cap al Vinalopó des de la Marquesa, que disposa una autorització per bombar aigua les 24 hores del dia (que en principi eren 8 però a sol·licitud dels interessats es va ampliar a 24)». Per això els ecologistes assenyalen que «al Vinalopó es pot bombar diàriament 1 m3/segon, el doble del cabal ecològic que li assignaren al riu a partir de l’Assut de la Marquesa, els últims 4 quilòmetres de riu».
Davant aquesta situació Xúquer Viu demana augmentar el cabal ecològic del riu, «especialment en el seu tram final». També deixar sense efecte el conveni a 10 anys entre la CHX, Acuamed i la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, pel qual es garanteix el transvasament d’un mínim de 278 hectòmetres cúbics, «sense tindre en compte si hi haurà disponibilitat d’aigua sobrant, ni si el Xúquer i l’Albufera haurà recuperat un bon estat ecològic». Per això reclamen que les transferències d’aigua del Xúquer al Vinalopó «han de realitzar-se quan hi hagen sobrants demostrats del riu, una vegada garantides les necessitats ecològiques dels ecosistemes del riu i l’Albufera i les necessitats dels regadius històrics de la Ribera». A més proposen enviar aigua a l’Albufera directament des de Tous, a la part més alta del riu a la Ribera Alta, «fins que es solucione la falta d’aigua i augment el seu nivell respecte al mar».
D’una altra banda reivindiquen declarar sobreexplotat l’aqüífer de la Manxa Oriental «a causa de les extraccions abusives que es venen practicant des dels anys 80 i que han espoliat el riu». A més proposen realitzar una avaluació global de la modernització dels regadius per conèixer realment la quantitat d’aigua que deixa d’anar al Xúquer, a l’Albufera i als aqüífers.
A tot això demanen convocar de manera extraordinària a la Junta Rectora del Parc de l’Albufera per a estudiar els problemes i possibles solucions per recuperar els nivells de l’Albufera ara i en el futur.