NULL
Les troballes han tingut lloc durant la realització de cates per a iniciar el seu projecte de restauració
La parròquia de Canet d’En Berenguer ha trobat en el temple dibuixos o grafitis realitzats en el segle XVIII per fidels com a exvots o ofrenes a la seua Patrona, la Verge contra les Febres, per a demanar per la protecció dels mariners que atracaven en el seu Port, així com restes d’època romana i medieval, després de la realització de cates per a iniciar el seu projecte de restauració.
El rector, Manuel Ortí, al costat del consell parroquial, els arquitectes Francisco Ribelles i Silvia Estival, juntament amb el constructor Marcos Roca, han presentat a la Corporació municipal, el projecte de rehabilitació, que inclou la façana del temple parroquial i el seu campanar -per a recuperar el seu estat i fisonomia original- així com la neteja i restauració de les pintures trobades.
Les obres seran sufragades íntegrament per la donació d’una família anònima veïna de Canet, que va manifestar la seua voluntat de recuperar el campanar en la seua imatge original abans de la Guerra Civil. El projecte ja està elaborat i “el següent pas és tindre les llicències d’obres per a poder començar al més prompte possible”, assegura el rector.
Dibuixos de vaixells
Durant la realització dels tastos- desenvolupats durant l’últim any amb estudis i mesuraments amb drons, entre altres tècniques- “han anat apareixent elements molt curiosos, com els grafitis del segle XVIII, entre els quals figuren dibuixos de vaixells que realitzaven fidels i familiars de mariners, dins de la Capella de la Verge, per a demanar a la Patrona per la seua protecció i salut -en guardar quarantena en els vaixells- quan atracaven en el Port de Canet.
“En ells es pot veure la silueta de vaixells i marques amb les quals comptabilitzaven les baixes per defunció o aquells que sobrevivien i que oferien a la Verge, al no saber en quin estat es trobaven”, assegura el rector, Manuel Ortí.
Els exvots naixen de la devoció de la gent a la Patrona l’origen de la qual es remunta al segle XVI, quan en 1518 el Cardenal Egidio de Vitervo regala a Canet una icona de la Verge en agraïment a l’ajuda que la població havia dispensat al llegat del Papa després d’un naufragi en la seua costa”, assegura. Un any més tard, en 1519, la localitat va patir unes pestes que van assolar la zona però davant la sanació de les seues gents la localitat va elevar a Roma la súplica que la imatge fora declarada patrona de Canet amb el títol de Verge contra les Febres. Finalment, en 1520 va ser declarat el patronatge, pel papa León X.
Els grafitis eren a color
“Els grafitis trobats tenien color però sobre ells van anar col·locant capes de calç -amb les quals desinfectaven les parets i murs en temps de pesta- i, de fet, en diferents tastos que s’han fet han anat apareixent diferents pintures”, afig Ortí. Per això, ara, per a recuperar el seu color hauran de ser netejats i restaurats.
Al costat dels vaixells també han aparegut algunes imatges de pitxers amb flors, “una manera de manifestar la seua devoció i demanar a la Verge perquè cuidara a les persones que estaven dins dels vaixells en el Port”.
Igualment, han trobat diferents rajoles en el sòl del segle XVIII, i elements arquitectònics del XVIII, i policromies d’aquest segle, però també d’època romana que apareixen com a indicacions que aquest lloc de culte ja ho era en temps romà”, afirma el rector.
En la presentació d’aquest matí s’han donat a conéixer els detalls de la pròpia obra, s’han exposat els resultats de les investigacions fruit dels tastos així com de l’estudi realitzat a propòsit de les troballes de grafitis, elements arquitectònics de les èpoques romanes i medievals així com de les diferents inscripcions trobades en la part interior de la muralla. Tot això, “suposa una riquesa patrimonial que no podem obviar”, assegura el rector.
“Pretenem donar a conéixer el treball d’un gran nombre de persones de diferents disciplines, que durant més d’un any s’han realitzat a l’interior i exterior del temple, aportant una gran quantitat de dades que fan del temple parroquial de Canet un lloc singular”, afig.
Restauració del campanar
El projecte inclourà, a més, la rehabilitació del campanar que tindrà la seua forma anterior a la Guerra civil i les campanes també seran noves.
Cada campana “porta una poesia que ens crida a l’alegria, al duel, per a lloar a Déu, per a avisar-nos del pas de les hores” i podrà ser visitat a través d’una escala de caragol .
Segons l’arquitecte Francisco Ribelles “es tracta de recuperar el campanar en el seu estat original, recollint informació prèvia durant fa una any amb fotografies per a establir com era el campanar perquè va patir una mutilació important i va quedar escapçat el cos de la rematada”.
Ara “el que tractem de fer és configurar la seua originalitat perquè la seua estructura es troba en bon estat, està pràcticament intacta, i es pot perfectament treballar sobre ella” . Al mateix temps, “aprofitarem l’actuació per a recuperar la façana del temple”.