Una màquina amfíbia treballa a la Marjal dels Moros a Sagunt per afavorir la presència d’una au amenaçada

0
1732
Imatge dels treballs de la màquina a la Marjal dels Moros

Els treballs s’enquadren en les accions de conservació del projecte LIFE Paludicola que el seu objectiu és frenar el descens de les poblacions de la boscarla d’aigua

Una màquina amfíbia ha començat ja a treballar en la Marjal dels Moros, a Sagunt, i realitzarà segues mecàniques per a controlar la vegetació de dins d’aquest aiguamoll, amb l’objectiu d’evitar el seu rebosament i afavorir la presència d’aus i altres espècies vegetals. Aquesta és la segona temporada d’activitat d’aquesta màquina, que es va adquirir a l’inici de l’any, i que és part de les accions de conservació incloses en el projecte LIFE Paludicola de la Fundació Global Nature per a ajudar a la gestió de la vegetació en l’hàbitat migratori de la boscarla d’aigua. Però aquestes labors, que es desenvoluparan fins a finals d’any, permeten millorar l’hàbitat no solament per al carricerín cejudo sinó també per a altres aus palustres.

El projecte abasta quatre zones humides de la Comunitat Valenciana. De nord a sud són el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, la Marjal dels Moros, el Parc Natural de l’Albufera i el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. En concret, els treballs van començar a principis del mes d’octubre, el mateix dia que van finalitzar en el Tancat de la Ratlla, en el Parc Natural de l’Albufera, on es va realitzar un esbrosse d’una superfície aproximada de sis hectàrees.

En tots dos casos, els treballs s’estan realitzant de forma reeixida gràcies a la col·laboració dels tècnics de la Consellería responsables de la gestió d’aquests espais, amb els quals es mantenen fluïdes reunions. D’aquesta forma, les actuacions aconsegueixen obrir clars en les extenses masses de carrizal per a afavorir la presència d’aus i mantenir les llacunes en el seu òptim estat de conservació. També es realitza un treball de vigilància amb la presència continuada dels tècnics del projecte en les zones d’actuació.

Gràcies a la col·laboració dels tècnics de la Consellería, dins del projecte se cerquen tant ramaders que vulguen pastar el seu bestiar de forma responsable o aprofitar la biomassa extreta de l’aiguamoll com a llit per al bestiar, com a agricultors que la usen per a l’elaboració de compost. D’aquesta forma es compleix amb els objectius del projecte LIFE i es tracen les futures accions del Pla Director de la Marjal dels Moros elaborat per la Consellería d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a aquesta zona humida.

Aquesta estreta col·laboració entre administració pública i ONG suposa l’optimització dels recursos i un model a exportar a altres Parcs Naturals.

El propòsit global del LIFE Paludicola és actuar en tres comunitats autònomes diferents, on prèviament s’ha detectat la presència de l’espècie durant el seu viatge migratori: Castella i Lleó, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana.

El paseriforme més amenaçat d’Europa

El projecte LIFE Paludicola té com a objectiu frenar el descens de les poblacions del carricerín cejudo (Acrocephalus paludicola), el paseriforme més amenaçat d’Europa. Espanya es troba entre les seues principals rutes migratòries i els ecosistemes que utilitza durant la seua migració són els aiguamolls com el Marjal del Moro. Aquests ecosistemes han anat desapareixent per l’acció humana en la majoria dels casos i amb ells activitats tradicionals com el pasturatge extensiu que, amb la seua activitat, afavoria un hàbitat propici per a aquesta au. La compra de l’equipament de sega amfíbia per al projecte LIFE Paludicola assegurarà el manteniment d’accions de sega i gestió de la vegetació anualment, encara després de la finalització del projecte.

El projecte es desenvolupa amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica a través de la Fundació Biodiversitat, de l’instrument financer LIFE de la Unió Europea, la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Torreblanca i l’empresa Infertosa juntament amb la col·laboració de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí