NULL
Fiscalia demana huit anys de presó per al exalcalde de Gandia i un empresari per malversació i frau en la contractació
L’Audiència de València ha rebutjat la petició de les defenses del qual fora alcalde de Gandia amb el PP entre 2011 i 2015, Arturo Torró, i d’un empresari de l’audiovisual -per als quals la Fiscalia demana huit anys de presó pels delictes de malversació de cabals públics i frau en la contractació- que se suspenga la vista fins que el Congrés dels Diputats resolga si aprova una modificació del Codi Penal que afectaria el tipus penal pel qual estan sent jutjats. Els magistrats han rebutjat aquesta sol·licitud en entendre que «no cal fer projeccions de futur».
La secció segona de la Audencia de València jutja des d’aquest dilluns a Torró i a un empresari pels delictes de malversació de cabals públics i frau en la contractació per suposades irregularitats detectades en l’adjudicació dels serveis de comunicació audiovisual entre els anys 2012 a 2015 en el consistori. Per aquests fets, Fiscalia demana huit anys de presó per a cadascun i 20 anys d’inhabilitació. Així mateix, se senten en la banqueta altres cinc persones acusades per l’Ajuntament de Gandia. Totes les defenses s’han adherit a aquesta petició.
Així, el lletrat de Torró ha demanat en les qüestions prèvies la suspensió del judici per vulneració de drets fonamentals davant la possibilitat que el Congrés dels Diputats aprove la setmana vinent una esmena presentada per Esquerra Republicana de Catalunya per a rebaixar el delicte de malversació, que seria beneficiosa per al seu defensat i resta de processaments ja que en la seua immensa majoria no han cobrat res, la qual cosa entraria dins del nou tipus penal que es considera aprovar.
En aqueix sentit, ha assenyalat que la reforma del Codi Penal podria aprovar-se el dia 22 de gener, un dia després que acabara aquest judici, amb el que veurien «retallada» la seua estratègia de defensa.
La resta de defenses també s’han adherit a aquesta petició, que ha sigut rebutjada per Fiscalia -ha apuntat que la celebració d’un judici no pot dependre de «els vaivens legislatius»- i la sala finalment l’ha rebutjada.
Així, el tribunal ha admés que es tracta de «una situació nova i particular» pel coneixement que es té de la intenció de modificara el delicte de malversació de cabals públics que afecta aquest cas. No obstant això, ha argumentat que una eventual modificació del Codi Penal no vincula als tribunals ja que es desconeix, d’aprovar-se, quins serien els seus termes i si recollirà disposicions transitòries.
A més, qüestiona que en al·legacions de les parts tampoc observa una concreció d’en quina mesura haurien portat una estratègia defensiva diferent. Per això, resol que la vista se celebrarà «amb totes les garanties» i a més ha assenyalat que si els fets jutjats foren declarats provats i en la sentència es fallara que va haver-hi una responsabilitat penal, els condemnats podran recórrer per a sol·licitar una modificació de pena d’acord amb el nou codi.
Així mateix, el tribunal ha admés que els acusats declaren al final de les pericials, els pròxims dies 20 i 21 de gener, i estudiaran que els acusats, amb una justificació raonada, puguen absentar-se d’alguna sessió excepte quan declaren.
Huit anys
Segons l’escrit d’acusació del Ministeri Públic Arturo Torró, aprofitant la seua condició d’alcalde de l’Ajuntament de Gandia i president del Consell d’Administració de IPG, utilitzant aquesta empresa municipal, va concebre, va promoure i va assumir l’obligació de pagar a ‘Comarques Centrals Televisió S.L.’ la quantitat de 500.000 euros de diners públics, «sabent que no hi havia causa que ho justificara, causant un clar perjudici per a les arques públiques, comptant amb la col·laboració de l’altre acusat i amb el consegüent domini del fet per part del mateix per a poder dur a terme l’acord i l’execució d’aquesta indemnització».
Finalment, va arribar a abonar-se per part de IPG a ‘Comarques Centrals Televisió S. L.’ 480.000 euros de l’import pactat, realitzant-se la primera transferència en data 7 de juny de 2012, abans fins i tot que s’acordara la resolució i la referida indemnització a favor de ‘Comarques Centrals Televisió S. L’.
Per això, sol·licita també que els dos acusats abonen de manera solidària i directa a l’Ajuntament de Gandia pel perjudici causat a les arques públiques en la quantitat de 480.000 euros, més interessos legals. Per part seua, l’acusació particular, exercida per l’Ajuntament de Gandia, inclou també els delictes de prevaricació administrativa i vulneració de drets fonamentals i amplia el nombre d’acusacions a altres cinc persones.