El Ministre de Cultura visita el Castell de Sagunt i afirma que el Govern hi invertirà 1,1 milions en 2021

0
1368
El ministre Rodríguez Uribes ha estat acompanyat de l'alcalde de Sagunt i de la delegada del Govern.

José Manuel Rodríguez Uribes ha visitat a més de la fortalesa l’Ajuntament, el Teatre Romà i el patrimoni industrial del Port de Sagunt

El Ministeri de Cultura i Esport invertirà este 2021 més d’un milió d’euros en la rehabilitació i millora del Castell de Sagunt per a optimitzar l’experiència de visitants i turistes i contribuir a un millor coneixement d’este monument nacional. El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez, ha visitat Sagunt este dijous per a conéixer de primera mà el Patrimoni Històric i Industrial del municipi així com els punts del Castell en els quals s’invertiran els fons que el Govern d’Espanya ha reservat en els Pressupostos Generals de l’Estat per a actuacions de millora en la fortalesa. En la visita ha estat acompanyat per l’alcalde, Darío Moreno, i altres autoritats.

Algunes de les actuacions previstes amb el pressupost destinat a les millores en el Castell consisteixen a habilitar sendes, arreglar els accessos, instal·lar senyalística, Porta d’Almenara i reforçar algunes parts i llenços de la muralla, entre altres intervencions. A més d’això s’han posat algunes propostes sobre la taula en la jornada d’este dijous com continuar avançant en el Centre de Visitants de la fortalesa –en el qual ja s’està treballant per part de Generalitat i Ajuntament des de 2018 i el Govern s’encarregarà també d’una part– o que la Universitat Politècnica de València tinga en el lloc un centre d’estudi permanent d’investigació arqueològica.

«És una quantitat important de diners per a enguany i el meu compromís és que seguim d’una manera contínua i amb una col·laboració estreta i coordinada. Este lloc val la pena i mereix que ens bolquem en ell. Reuneix totes les condicions i hem d’esforçar-nos entre tots per posar en valor un lloc tan emblemàtic des del punt de vista històric i també amb les potencialitats de futur que té per a la ciutat i per a la província», ha manifestat el ministre.

Per la seua part, l’alcalde s’ha mostrat satisfet amb «una inversió que realment intenta preveure que quan les persones visiten el castell tinguen una experiència agradable, entenguen què és el que estan visitant i puguen tindre diferents itineraris marcats que permeten conéixer en profunditat el que ha sigut la nostra història i el que és este monument íntimament lligat a esta ciutat i a la història d’Espanya».

«Parlem d’un contracte que no sols es dedica a actuacions en llenços, en trossos de la muralla, com havíem vist anteriorment, sinó que per primera vegada parlem de millorar l’experiència del visitant que puga arribar i entendre el monument», ha matisat Darío Moreno.

També s’ha aconseguit el compromís d’establir les bases d’una col·laboració que vaja més enllà de les inversions per a rehabilitació i dote d’una major oferta pel que fa a contingut cultural al Teatre Romà, amb propostes de dansa, teatre o música i que puga albergar actuacions de grans companyies com la Companyia Nacional de Dansa o el Ballet Nacional, per al que caldria treballar a crear un Patronat.

D’igual manera, el ministre ha reconegut la singularitat del Patrimoni Industrial relacionat amb l’activitat siderúrgica que es conserva en Port de Sagunt i ha mostrat la seua disposició per a «situar en el mapa» vestigis com el Forn Alt. «El Forn Alt està en el mapa del Ministeri de Cultura i Esport dels grans llocs de patrimoni industrial i d’arquitectura industrial. Ací treballarem molt també, perquè hem de posar en valor el patrimoni industrial», ha anunciat.

L’alcalde se Sagunt, Darío Moreno, ha rebut al ministre en el Palau Consistorial, on el responsable estatal de Cultura ha saludat als portaveus dels grups polítics que estaven presents, ha signat en el Llibre d’Honor de la ciutat i ha mantingut una reunió amb el primer edil i membres de la Corporació municipal. Tot seguit, la comitiva, en la qual els acompanyaven la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, el regidor de Patrimoni Històric i Industrial, Guillermo Sampedro, i la regidora de Cultura, Asun Moll, així com altres membres del Consistori, s’ha dirigit al Castell i després al Teatre Romà. Més tard han visitat en Port de Sagunt el Forn Alt i l’antiga Nau de Tallers contigua, en la zona industrial, així com altres punts d’interés cultural que formaven part de la indústria siderúrgica.

El ministre compleix amb esta visita oficial la promesa traslladada a l’Ajuntament en la reunió que va mantindre a Madrid amb l’alcalde a l’octubre on el primer edil li va traslladar les preocupacions del municipi sobre algunes deficiències que afecten estos monuments amb l’objectiu de trobar solucions.

«Per ací han passat tots, des dels ibers fins als últims elements de Memòria Històrica en la Guerra Civil, així que este és un lloc d’història, de memòria, de cultura i per tant mereix que progressivament cada any ens bolquem en això», ha afirmat Rodríguez, que ha subratllat també la col·laboració estreta amb l’Ajuntament i la Generalitat Valenciana: «Allò important és que estem les tres administracions i que el Govern d’Espanya posa més d’un milió d’euros per a este castell meravellós en este any 2021».

Ambdues parts han declarat la seua intenció de mantindre reunions de manera habitual per a continuar avançant en totes les propostes abordades durant la visita. «És un primer pas determinant d’un camí a recórrer que per descomptat estem disposats a recórrer les tres administracions de la mà», ha puntualitzat l’alcalde.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here