La companyia alemanya ThyssenKrupp ha anunciat el tancament de la seua planta Galmed a Sagunt, d’acer galvanitzat, i l’acomiadament del centenar de treballadors de la factoria.
El grup ha comunicat el tancament de la planta per “un significatiu empitjorament del mercat automobilístic europeu”, molt per davall de les expectatives i previsions originals en les quals es va basar l’estratègia “Business Segment”, que porta a la reducció de les perspectives de demanda de galvanització.
Així ho ha anunciat el director de Thyssenkrupp Galmed, Tiago Petxina de pelegrí, al comité d’empresa en una carta en la qual avança que en les pròximes setmanes es desenvoluparan solucions viables per a tots els empleats, segons recull el document.
Les converses amb el comité s’iniciaran a Sagunt de manera immediata, afig el responsable, que també avança que mantenen converses amb PowerCo per a identificar possibilitats d’ocupació per als treballadors en la futura gigafactoria de cel·les de bateries de Sagunt.
En aquest sentit, assenyala que la qualificació de la plantilla de Galmed “resulta molt interessant” per a les vacants de la gigafactoria, una planta del grup Volkswagen que començarà a construir-se a principis de 2024 amb vista a produir en 2026.
El tancament és “inevitable”
Thyssenkrupp va dur a terme una anàlisi detallada de la rendibilitat de les deu línies de galvanització existents en totes les seues ubicacions i va concloure que el tancament de la línia de Sagunt és “inevitable” des d’una perspectiva econòmica i de mercat.
La capacitat de la línia ja està infrautilitzada, una tendència que s’intensificarà a curt termini, la qual cosa suposa que no serà possible operar la línia de manera econòmica en un futur pròxim.
CCOO creu que pot haver-hi contagi a la indústria
El sindicat CCOO ha advertit del risc de contagi de la decisió de tancament de Thyssenkrupp Galmed a Sagunt (València) a la resta de la indústria i ha expressat la seua desconfiança en els compromisos respecte a solucions i recol·locacions per a la plantilla.
L’anunci del tancament de la planta de Sagunt, on treballen uns 120 empleats, ha arribat “sense preavís” i sense raons que servisquen per a justificar de manera objectiva la decisió, que va reobrir en 2016, i és “la moneda amb la qual la multinacional paga a la plantilla pel seu lliurament i sacrifici durant aquests anys”, segons afirma el sindicat en un comunicat fet públic després de conéixer la intenció de tancar la planta.
El responsable comarcal de CCOO, Sergio Villalba, ha advertit del risc que s’albira després de l’anunci en emmarcar la decisió en “el precari estat” del sector siderúrgic i automobilístic ja que es pot produir un efecte contagi en la resta d’indústries instal·lades o futures, com va ocórrer en el polígon Parc Sagunt I, que va quedar en “un desert empresarial durant anys”.
La desinversió en les instal·lacions de Sagunt repercutirà en un impacte negatiu en l’ús de la planta i de subcontractes, i en empreses auxiliars i de transport de la comarca de Camp de Morvedre, el polígon siderúrgic del Port de Sagunt i la Comunitat Valenciana.
No confia en recol·locacions
Respecte a les solucions viables per als treballadors anunciades per Thyssenkrupp, CCOO mostra la seua desconfiança i assegura que les promeses de recol·locació en un altre grup empresarial les instal·lacions del qual no estan construïdes encara, en referència a la gigafactoria de cel·les de bateries de Volkswagen, són “una cortina de fum que inciten a la desmobilització de la plantilla”.
“En un context en el qual estem lluitant per la reindustrialització de la comarca, l’administració no pot permetre que una multinacional de manera unilateral decidisca el tancament de les instal·lacions, basant-se exclusivament en criteris d’augment desmesurat de beneficis i millora de la liquiditat, que anteposa els interessos dels accionistes oblidant als treballadors, màximament quan obeeix a errors empresarials presos pels mateixos responsables que ara proposen les desinversions”, conclou el sindicat.