La plantilla de Thyssenkrupp Galmed, que aquest dijous celebra una jornada de vaga, ha participat en una concentració davant el Palau de la Generalitat, convocada per CCOO PV, per a reclamar que les diferents administracions posen en marxa mesures i polítiques industrials coordinades que garantisquen el futur de l’ús de la fàbrica de Sagunt, davant el seu tancament anunciat el mes de novembre passat.
El sindicat ha reivindicat un compromís en el desenvolupament d’un pacte d’Estat per la Indústria, segons ha explicat en un comunicat CCOO PV, que ha destacat que en la concentració ha participat “gran part” de la plantilla de Thyssenkrupp Galmed.
Paral·lelament, representants del Comité d’Empresa de Thyssenkrupp Galmed, format per CCOO, han mantingut una reunió amb el secretari autonòmic Ocupació, Antonio Galvañ, i el secretari d’Indústria, Felipe Carrasco, al costat del director de l’Institut Valencià de Finances (IVF), Enrique Montes.
En la trobada, el Consell ha informat els representants sindicals de les propostes que van traslladar aquest dimecres a l’empresa. Des del sindicat han exposat les reclamacions de la plantilla i les necessitats dels qui treballen en la indústria.
El president del Comité d’Empresa, Antonio Monferrer, ha valorat “positivament que Generalitat Valenciana trasllade proposades a l’empresa”, però ha mostrat la seua preocupació per “que no existisca coordinació entre administracions, i més quan la concreció de les propostes autonòmiques depén d’accions que ha de posar sobre la taula el Govern d’Espanya”.
En la mateixa línia, el secretari general de CCOO Camp de Morvedre i Alt Palància, Sergio Villalba, ha demanat que “els diferents governs es coordinen, no sols pel bé dels qui treballen en Thyssenkrupp Galmed i per la defensa dels seus llocs de treball, sinó també pel bé de totes les persones que treballen en el sector de l’automoció, la indústria i l’economia de la nostra autonomia i del nostre país”.
Villalba espera que “l’empresa valore les propostes de l’Administració i es comprometa, al seu torn, a aprofitar-les per a realitzar inversions que garantisquen el futur i la sostenibilitat de la factoria i de l’ocupació de qualitat”.
En el mateix sentit, el responsable d’Acció Sindical de CCOO Indústria PV, Vicente Garcés, ha assenyalat que la preocupant situació de la indústria d’automoció i auxiliars, tant a la comarca del Camp de Morvedre com en la resta de la Comunitat Valenciana, precisa que les diferents administracions implementen de manera coordinada polítiques que garantisquen una indústria forta, sostenible i de futur.
El Consell “continua esperant” al Govern
Per part seua, després de la reunió, el Consell ha reclamat al Govern Central “una actuació coordinada per a evitar el tancament de la planta”. El secretari autonòmic d’Ocupació ha posat l’accent que el compromís del Consell amb la planta és “inequívoc”, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.
Galvañ ha assegurat que el Consell ha apostat “des del primer dia” pel manteniment de la indústria amb fórmules de finançament i ajudes a la industrialització, però ha lamentat que “continua esperant” la resposta del Govern per a la creació d’una comissió de coordinació, tal com ha exigit el comité d’empresa.
Carrasco, per part seua, ha manifestat que “la solució passa per trobar un punt de trobada en el qual totes les administracions donen una resposta coordinada a la decisió de l’empresa”.
L’alcalde demana un paquet d’ajudes únic
Per la seua part l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, que ha assistit a la concentració al costat de la primera tinenta d’alcalde, María José Carrera, ha remarcat que “els treballadors demanen unió i coordinació”.
“Les diferents administracions no podem buscar solucions per separat. Hem d’estar alineades per a trobar la solució definitiva que evite el tancament de Thyssenkrupp Galmed”, ha expressat.
Moreno ha qualificat les ajudes anunciades per la Generalitat com a “interessants”, encara que ha reclamat la necessitat de posar en marxa “un únic paquet” i no plantejar “una primera fase a càrrec d’una administració i una segona fase a càrrec d’una altra”.
Així mateix, Moreno s’ha mostrat disconforme amb la possibilitat que altres empreses incorporen al personal de Thyssenkrupp. “No pot ser que les noves inversions substituïsquen la indústria que està consolidada des de fa dècades. La idea és fer créixer el nostre sector industrial i anar un pas més enllà”, ha afirmat.
121 ocupacions en joc
En la primera reunió entre la Generalitat i els representants de ThyssenKrupp Galmed, celebrada a la fi de novembre, la multinacional va atribuir la decisió del tancament de la seua planta a Sagunt als mals resultats globals de l’empresa, que va tancar l’últim any fiscal amb pèrdues de 2.027 milions d’euros.
Segons el Consell, la companyia també va expressar la seua confiança en la recol·locació de tota la plantilla, formada per 121 persones, en altres empreses del sector i formar a aquells professionals el perfil dels quals siga adequat per a les necessitats de la gigafactoria que PowerCo (Grup Volkswagen) està construint en Parc Sagunt II, just enfront de la planta de ThyssenKrupp Galmed.