La Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, i l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, visitaven aquest dilluns EcoAqua Colchones SL, empresa pionera en Europa en reciclatge integral de matalassos amb sistemes ecològics.
L’empresa recupera el 100% dels materials com molls, espumes, làtex etc valoritzant les matèries primeres i reutilitzant-les. La tecnologia desenvolupada per Ecoaqua utilitza un sistema eco sostenible d’ultra alta pressió d’aigua que permet separar els compostos dels matalassos sense generar cap residu contaminant i evitant els abocadors. Així mateix, el procés introdueix una novetat singular a nivell de tota Europa, com és la desinfecció dels materials obtinguts per a la seua adequada introducció en l’economia circular. La tecnologia utilitzada permet valoritzar tots els materials sense emetre cap gas contaminant a l’atmosfera ni tampoc residus en pols durant el procés de reciclatge. A més, el 95% de l’aigua utilitzada per al procés de separació i reciclatge de compostos és reutilitzable.
Tant Isaura Navarro com Jorge Rodríguez coincidien en destacar la importància de comptar amb empreses innovadores i involucrades en la consecució d’un futur sostenible. L’alcalde, a més, mostrava la seua satisfacció “perquè els nostres polígons a Ontinyent tinguen les condicions adequades i siguen atractius per a empreses com aquesta, una aposta en la que venim treballant intensament als últims anys des de l’Ajuntament amb ajuda de la Generalitat Valenciana”, recordava. A la visita també assistien Francisco Candela, Secretari Autonòmic d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Salvador Navarro, president de la CEV; Vicent Muñoz, president del Consorci de Residus V5; Gonzalo Belenguer, Director General de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit), a més dels regidors de Sostenibilitat i Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Sayo Gandia i Pablo Úbeda, entre d’altres.
Queixes per l’olor d’una depuradora
La regidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Ontinyent, Sayo Gandia, ha aprofitat la visita de la consellera per traslladar-li les queixes del veïnat afectat per olors de la depuradora de l’empresa tèxtil Bleachont, SL. Gandia li va lliurar la carta signada pel veïnat, l’alcalde i la totalitat dels grups polítics de l’Ajuntament per demanar que la Conselleria agilitze les gestions per resoldre un assumpte que és de la seua competència, donat que esta empresa està sotmesa al procediment d’autorització ambiental integrada, que depén de la Generalitat.
A la carta es posa de relleu l’impacte ambiental que continuadament suposa l’activitat en gran part del municipi d’Ontinyent per les reiterades afeccions a l’entorn per la producció d’olors molt forts i desagradables; així com les reiterades queixes i denúncies del veïnat des de fa anys per l’afecció dels forts olors produïts des de la depuradora de l’empresa, que s’agreugen en èpoques de temperatures altes i condicions d’inversió tèrmica generant molèsties inclús a centenars de metres de les instal·lacions