Ontinyent acollirà aquest cap de setmana la celebració de les VI Jornades ‘La Escalera’, una iniciativa impulsada per Francisco Sánchez-Rivas i Steffie Phlippen, propietaris de la finca de vins i oli ecològic ‘La Escalera’, i que enguany compten amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent. Les jornades s’obriran divendres amb una recepció a les persones convidades i visita que inclourà un concert d’arpa flamenca de l’artista Ana Crismán, i tindran el seu punt àlgid el dissabte 24 de maig a partir de les 10:00 hores al Museu del Tèxtil, amb tres xerrades centrades en art, economia política i filosofia, on participaran figures destacades del panorama cultural, acadèmic i institucional.
La regidora Sayo Gandia es reunia en el matí d’aquest dimecres amb Francisco Sánchez-Rivas i Steffie Phlippen per ultimar els detalls de la jornada, que per primera vegada ix de la finca per traslladar-se al Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, un espai que els organitzadors han qualificat com “excepcional per a una activitat com aquesta”. La regidora destacava la importància d’una activitat “on les persones convidades van a poder gaudir de ponents de primera línia sense eixir de la nostra ciutat”.
Per a Steffie Phlippen, l’objectiu és “arribar a més gent, i especialment als joves, perquè parlem de qüestions fonamentals per al seu futur”. Segons recordava Philipen, les jornades, que celebren la seua sisena edició (en set anys de trajectòria), van nàixer amb la voluntat de debatre sobre grans temes socials, combinant tres eixos fonamentals: Europa, l’entorn i la igualtat, tractats des de les perspectives de l’art, l’economia política i la filosofia. Francisco Sánchez-Rivas donava detalls de la jornada, que començarà a les 10:15 hores amb la sessió d’art titulada ’50 anys d’art a Espanya’, un diàleg entre Manuel Borja-Villel, exdirector del Museu Reina Sofía i de la Fundació Tàpies, i Javier Moreno, exdirector del diari El País. Tots dos reflexionaran sobre com ha evolucionat l’art i la seua gestió cultural des de la transició fins a l’actualitat.
A les 12:00 hores tindrà lloc la sessió d’economia política ‘Estem a les portes d’un nou ordre mundial?’, en què participaran Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent; Jordi Sevilla, exministre i expresident de Red Eléctrica; i Jaime Malet, president de la Cambra de Comerç Espanya-Estats Units. La taula tractarà l’actual reconfiguració geopolítica i com afecta aspectes fonamentals com la democràcia, els aranzels i l’economia global.
La jornada es tancarà a les 13:15 h amb la sessió de filosofia ‘La modernitat per a entendre’, un diàleg entre José Luis Villacañas, catedràtic de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid, i Francisco Sánchez-Rivas, economista i expert en literatura comparada, on s’analitzarà com la visió nord-europea ha condicionat la construcció de la modernitat a Europa, oferint una mirada crítica i complementària a la visió mediterrània. Durant l’acte es servirà un desdejuny i es podrà visitar l’exposició sobre Manuela Ballester. Una volta finalitzades les xerrades, els ponents i convidats participaran en un dinar a la finca, on de vesprada es representarà una obra de teatre.