La 42a edició de la Universitat d’Estiu de Gandia ha començat sota el lema ‘Vulnerabilitat i resistència’ amb una conferència inaugural a càrrec del catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de València, Joan Romero, qui ha realitzat una profunda reflexió sobre el context polític, econòmic i social global. En la seua intervenció, titulada ‘El moment d’Europa’, Romero ha defensat la necessitat que Europa assumisca un paper protagonista com a tercera via davant la pugna hegemònica entre els Estats Units i la Xina.
L’obertura oficial del programa ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, en la seua última intervenció com a rectora en aquest fòrum, i de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, així com de les vicerectores Ester Alba i Ángeles Solanes, la directora del Centre Internacional de Gandia, Carme Melo, i membres del Consell de Govern de la UV i de la corporació municipal.
Romero ha advertit sobre els riscos que enfronta la societat global actual —des de la inseguretat i la desinformació fins a l’emergència climàtica— i ha subratllat l’oportunitat que té Europa de consolidar-se com un referent democràtic enfront de l’avanç del nacionalpopulisme. «El moment d’Europa és aquest; pot ser aquest, si ho fem bé», ha afirmat, apostant per aliances amb els pobles del sud global i per una política de conciliació.
Un dels moments més impactants de la seua intervenció ha arribat en referir-se a la situació a Gaza: “Quan presenciem el major programa d’extermini organitzat des de la Segona Guerra Mundial i no diem res, m’avergonyisc com a europeu”, ha sentenciat, provocant una ovació tancada entre el públic.
La rectora Mavi Mestre, visiblement emocionada, ha reivindicat els set anys de vincle de la Universitat de València amb Gandia i amb la seua Universitat d’Estiu, destacant la importància de la cultura i l’educació com a eines enfront de les amenaces actuals. “Hem de ser ferms davant l’emergència climàtica, la polarització ideològica, els desordres informatius i els desafiaments que planteja la transformació digital”, ha advertit.
L’alcalde José Manuel Prieto, per part seua, ha posat en valor el paper de les ciutats com a espais de resistència, coneixement i esperança col·lectiva davant la incertesa i la pèrdua de valors. Ha defensat una política progressista de les emocions i la necessitat d’una mirada feminista per a fer front als discursos totalitaris. “És necessari construir esperança des de l’acció conjunta i les polítiques públiques compromeses”, ha assenyalat.
La programació d’aquesta edició compta amb tretze seminaris que abasten cursos d’orientació i actualització professional, especialització i divulgació. A més, a partir del dimarts 15 de juliol, s’oferiran activitats obertes al públic a les vesprades i nits, amb espais de debat, reflexió i propostes culturals vinculades al territori de la Safor.