El Govern central, a través de la delegació a la Comunitat Valenciana, i la Diputació de València, han estat les dues primeres administracions públiques en anunciar ajudes per als municipis afectats per l’incendi de Montitxelvo que ha cremat 2.500 hectàrees de serra de Montitxelvo i Terrateig a la Vall d’Albaida, i Ador, Vilallonga, Llocnou de Sant Jeroni, Castellonet de la conquesta, Potries i la Font d’en carròs a la Safor.
La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha mantingut una trobada amb les alcaldesses i alcaldes dels municipis per a analitzar les ajudes estatals a les quals es poden acollir ajuntaments i particulars. Per a això, tècniques del departament de Protecció Civil de la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana els han informat de les ajudes, els seus mecanismes i terminis que cal seguir.
Després d’aquesta reunió, Bernabé els ha explicat que la Delegació del Govern “estarà a la disposició dels consistoris en la sol·licitud de les ajudes estatals”. Per al Govern, segons ha dit la delegada “és prioritari donar una ràpida resposta per a la recuperació d’aquestes zones”. Bernabé ha emmarcat aquesta reunió dins de “la necessària coordinació entre administracions per a aconseguir mantindre els treballs de prevenció, que són imprescindibles per a tornar a la normalitat i mantindre protegits els territoris.”
Segons ha explicat la delegada, en aquests moments les ajudes a les quals es poden acollir els afectats venen regulades pel RD 307/2005 de 18 de març del Ministeri de l’Interior per a les subvencions en atenció a determinades necessitats derivades de situacions d’emergència o de naturalesa catastròfica. Aquestes ajudes es poden sol·licitar durant el mes següent a la data posterior a l’extinció definitiva de l’incendi i el Ministeri de l’Interior resoldrà en un termini de sis mesos.
Paral·lelament, la delegada ha animat als consistoris al fet que realitzen una avaluació dels danys ocasionats per l’incendi perquè, arribat el cas, es puga presentar un expedient amb el qual sol·licitar “com més prompte millor” les ajudes per a zones afectades greument per una emergència de Protecció Civil, conegudes comunament com a “ajudes per a zones catastròfiques”.
Fons d’ajudes de la Diputació
Per la seua banda la Diputació de València activarà un fons d’ajudes per a catàstrofes naturals amb el qual poder atendre als municipis afectats. “El fons es posarà en marxa des de l’àrea de Cooperació una vegada l’incendi es done per extingit i es puga realitzar la valoració dels danys, tal com marquen els protocols d’actuació”, ha explicat la vicepresidenta primera i diputada de la Vall d’Albaida, Natalia Enguix.
Enguix ha puntualitzat que, encara que el foc s’ha donat per estabilitzat, “és prompte per a accedir al perímetre afectat i valorar les necessitats que tindran els municipis, però des de la Diputació ja hem traslladat als alcaldes i alcaldesses que disposaran dels recursos de la institució per a pal·liar els danys de l’incendi, tenint en compte que hi ha un factor natural i humà que és més difícil reparar”.
Al mateix temps, la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació ha avançat que els brigadistes de la Diputació, que depenen del Consorci Provincial de Bombers que dirigix el diputat Avelino Mascarell i que en estos moments treballen sobre el terreny sota la coordinació d’Emergències de la Generalitat, “es posaran a la disposició dels ajuntaments afectats per a ajudar en tot el que necessiten els alcaldes i alcaldesses en la gestió posterior a l’incendi”.