Xàtiva homenatja a Francesc Bosch i Morata, conseller de Cultura durant la II República

0
391
Imatge de l'escultura dedicada al xativí

L’Escola per a Adults de Xàtiva, que porta el seu nom, inaugura l’escultura ‘l’Esqueix’, de Miquel Mollà

Com a colofó als actes de celebració de 40 anys d’ensenyament popular a Xàtiva, l’Escola per a Adults ha albergat aquest matí l’acte d’homenatge a Francesc Bosch i Morata, polític xativí que dóna nom a aquest centre públic. Durant l’acte, s’ha inaugurat una escultura al patí de l’EPA, obra de l’artista Miquel Mollà que duu per títol “l’Esqueix”. A l’acte, conduït per la directora del centre, Paqui Borox, ha assistit l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; el primer tinent d’alcalde, Miquel Lorente; la regidora d’Educació, Amor Amorós i els regidors Ignacio Reig, Xelo Angulo, Cesca Chapí, Miquel Alcocel, Empar Penadés i Cristina Súñer. També han intervingut la presidenta de l’associació d’alumnes, Toñi Campos i familiars del conseller homenatjat, com ara la seua néta, Pilar Bosch i Morata i el seu fill Francesc, besnét del conseller o el periodista Rafael Alborch. Ha tancat l’homenatge una actuació del cantaor xativí Pep Gimeno Botifarra.

La directora de l’escola d’adults, Paqui Borox, després d’expressar el seu agraïment als participants a l’acte, s’ha referit a la commemoració del 40 aniversari d’ensenyament popular a Xàtiva, destacant que “seguir planificant i treballant juntes farà possible que tinguem una ciutadania més lliure, democràtica, solidària, feminista i apoderada en una ciutat més oberta, ciutadana, no patriarcal i valenciana”. Per la seua banda, Toñi Campos ha comentat que “homenatjar a la nostra gent, visibilitzar les persones no reconegudes del nostre país és un dels objectius fonamentals del nostre projecte educatiu, formatiu i sociocultural. Francesc Bosch i Morata, pensem, és un d’ells i hem volgut mitjançant aquest homenatge i l’escultura donar-li una reconeixement a les tasques realitzades per ell i que hui es configuren com una de les pedres d’aquest projecte socioeducatiu públic”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Presentades les edicions de les tres obres guanyadores dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt 2017

Seguidament, Pilar, la néta de Francesc Bosch i Morata ha dit que “el treball d’aquest centre és fonamental i es fa com a Francesc li haguera agradat, portant la cultura i el saber al poble”. Pilar Bosch i el seu fill Francesc també han llegit textos de Bosch i Morata. Per la seua banda, el periodista i productor Rafael Alborch, ha anunciat el rodatge del documental “Bosch i Morata, sempre els quatre”, llargmetratge documental de memòria històrica sobre la vida del primer conseller de Cultura en la València republicana.

L’escultura “l’Esqueix”, obra de Miquel Mollà, és l’abstracció d’una estructura vegetal coronada per una flor, quatre dècades simbolitzades per quatre piràmides a manera de fulles que naixen cadascuna de l’anterior. La flor és alhora ofrena a la memòria dels morts i signe de vida. L’autor considera com a “un honor i una gran responsabilitat cívica erigir una escultura a la memòria d’un abanderat del valencianisme polític als anys de la II República”.

Francesc Bosch i Morata (Xàtiva, 1901 – Mexicali, Mèxic, 1950) fou metge, mestre, polític i conseller valencià. Fou un dels principals dirigents de l’Agrupació Valencianista Republicana primer, i del Partit Valencianista d’Esquerra el 1935. Durant la Guerra Civil espanyola fou representant d’aquest partit com a conseller de Sanitat del Comitè Executiu Popular de València l’agost del 1936, i posteriorment del Consell Provincial de València, organisme que aleshores substituïa l’antiga Diputació. Fou nomenat conseller de Cultura el 7 de gener de 1937, càrrec des d’on dugué a terme, d’acord amb la legalitat republicana, una important tasca cultural: animà cursos de llengua, creà els premis literaris i musicals del País Valencià i impulsà decisivament la creació de l’Institut d’Estudis Valencians, fundat el 9 de febrer de 1937, dins del qual s’integrava, entre altres, la Biblioteca del País Valencià.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Xàtiva acull una jornada sobre la llei valenciana de coordinació de policies locals

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here