Un Clúster Sanitari Tèxtil amb epicentre a Ontinyent per garantir la provisió de material i no recórrer a «mercats jungla»

0
2230
Càndid Penalba i Jorge Rodríguez durant la presentació del clúster encapçalat per Ontinyent

Jorge Rodríguez demana a les administracions valencianes que «siguen conseqüents i que compren a les nostres empreses i ajuden a crear indústria, treball i futur per a les nostres comarques”

El coronavirus és una malaltia que ha arribat i va a canviar el desenvolupament quotidià de la normalitat dels ciutadans, i esta nova normalitat va a requerir d’un material sanitari abundant el qual es pretén abastir amb el nou Clúster Sanitari del Tèxtil i Afins que s’ha presenta aquest dijous a Ontinyent, que serà l’epicentre de la concentració industrial.

En la presentació del clúster han participat l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el president de la patronal tèxtil valenciana ATEVAL, Càndid Penalba, i s’ha destacat la dotació de 300.000 euros que farà l’Ajuntament d’Ontinyent per a l’impuls durant els anys 2020 i 2021. Segons han explicat d’aquest clúster es podran beneficiar-se centenars d’empreses per a reorientar la seua producció, amb un benefici doble: mantindre llocs de treball i reduir la dependència d’altres països de materials com a màscares, bates, equip de protecció o elements de desinfecció de materials i persones.

Específicament s’ha assenyalat que es pretén garantir l’abastiment del material que a l’inici de la crisi sanitària no es tenia i per això es va haver de recórrer a fer compres massives a la Xina. Amb aquest clúster es pretén arribar a l’autosuficiència, con assenyala Càndid Penalba, d’haver tingut la indústria tèxtil que ara es vol ptenciar «no hauria fet falta tant d’avió, ni enviar tants milions als xinesos pagant sobrepreus, i entrar en un mercat que ara mateix es considera una jungla perquè les homologacions que estan seguint-se possiblment no són les mateixes que estan seguint-se al nostre territori nacional».

El pla presentat al Palau de la Vila d’Ontinyent es concreta en quatre grans línies d’acció a executar entre 2020 i 2021. La primera serà la creació d’una oficina tècnica que de suport a les empreses d’Ontinyent que tinguen voluntat de reconvertir la seua producció o part d’ella a la fabricació de material sanitari o d’EPIs. La segona serà un viatge a la Fira Medica prevista per a el mes vinent de novembre en Dusseldorf, la fira líder mundial de tecnologia mèdica, per a poder organitzar en 2021 la participació com a expositors d’empreses d’Ontinyent. Una tercera línia serà el suport de consultoria per a la implantació de la norma de qualitat ISO 13485 i el marcatge CE; i finalment la quarta línia correspon a la realització de jornades de caràcter tècnic, comercial i en temes concrets que afecten aquests sectors.

Jorge Rodríguez i Càndid Penalba coincidien a destacar el pes d’Ontinyent dins del sector tèxtil i la seua idoneïtat com a ciutat que lidere aquest projecte. L’alcalde destacava que “tal vegada comprar una màscara en altres latituds ens costa més barata, però ens ix molt més car del que pensem si a eixe preu li afegim els subsidis i les ajudes que paguen les empreses que han de tancar i els impostos i l’activitat que ja no generen”. Penalba, per la seua part, agraïa la confiança de l’Ajuntament i l’aposta de l’executiu de Jorge Rodríguez “per un clúster sanitari que, d’haver existit abans, de ben segur que hauria evitat que molts sanitaris s’hagueren contagiat per no tindre els equips adequats”, destacava.

Producció actual

A més a més també s’ha avaluat la producció de mascaretes que s’ha fet amb la iniciativa impulsada per ATEVAL durant la pandèmia del coronavirus. Recordava que es va iniciar amb 5 empreses de confecció i 3 proveïdores de teixit, i que ara ja en són 8 de confecció, i que actualment es treballa a una producció diària d’entre 150.000 i 200.000 mascaretes diàries, i que ja s’han arribat a produir 2 milions. Càndid Penalba també destacava que esta producció ha sigut motor d’altres mercats, i que fins a 12 empreses s’han posat a produir bates sanitàries pera la Generalitat Valenciana.

Amb tota esta reordenació i la inversió d’empreses en nova maquinària s’apunta que s’han reincorporat al voltant d’un miler de treballadors d’indústries que estaven afectades per ERO (Expedients de Regulació d’Ocupació). Tot això ha fet créixer una producció que ara arrriba a abastir a governs autonòmics com el de Catalunya, la Rioja, Múrcia o altres regions estrangeres. Fins i tot Penalba assegura que amb l’actual panorama que preveu una sostenibilitat de demanda la producció es prodria arribar a multiplicar per 20.

Jorge Rodríguez també feia una crida a totes les administracions i entitats superiors perquè «siguen conseqüents i que compren a les nostres empreses i ajuden a crear indústria, treball i futur per a les nostres comarques”, una idea que l’alcalde traslladarà al Conseller d’Economia, Rafa Climent, i que hui mateix ha exposat al President de la Diputació, Toni Gaspar.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí