El Consell aprova la protecció de la muntanya Romeu de Sagunt i el futur de la cimentera Lafarge penja d’un fil

0
3689
Imatge de la Muntanya de Romeu, amb el forat de la pedrera de Lafarge.

La muntanya Romeu compta amb 275,88 hectàrees i és la zona boscosa millor conservada i més pròxima als nuclis urbans de Sagunt i Port de Sagunt i un dels principals pulmons verds del municipi

El ple del Consell ha aprovat el decret que declara Paratge Natural Municipal la muntanya Romeu, de 275,88 hectàrees, la zona boscosa millor conservada i més pròxima als nuclis urbans de Sagunt i Port de Sagunt i un dels principals pulmons verds del municipi.

En l’àmbit d’aquest nou espai natural protegit, es permet l’ús públic extensiu de caràcter naturalista i cultural, sempre que no supose eventuals riscos de degradació ambiental i afecció negativa sobre els recursos culturals i que implique una utilització passiva de l’espai.

Respecte de les activitats, es fixa el règim de protecció dels recursos hidrològics, dels sòls, de la vegetació silvestre, de la fauna, del paisatge, del patrimoni cultural, de protecció d’elements d’interés geològic, geomorfològic i coves. Així mateix, s’estipulen les normes sobre regulació d’activitats i infraestructures. Este punt ha estat el més delicat perquè es posa en qüestió el futur de la cimentera Lafarge que té la seua pedrera d’extracció de matèries primes a este espai.

La multinacional cimentera Lafarge ja va advertir la setmana passada que podria tancar la seua planta de Sagunt per la “falta de seguretat jurídica” si es duia a terme la declaració del Paratge Natural Municipal la Muntanya de Romeu, on està ubicada la pedrera de l’empresa. Així des de Lafarge s’afirma que l’actual redacció del projecte «posa en perill la continuïtat de LafargeHolcim a Sagunt”. Actualment es calcula que de la multinacional depenen 650 llocs de treball entre directes i indirectes.

Des de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) s’ha compartiat la preocupacio de l’empresa LafargeHolcim i ha insistit en que la declaració de protecció «pot derivar en unes conseqüències negatives que aquesta Comunitat no pot permetre’s. D’una banda, condicionarà a mitjà termini la viabilitat d’una empresa que, implantada fa més de 69 anys a Sagunt». D’altra banda la CEV assenyala que «és tasca de governs i administracions garantir un marc d’absoluta seguretat jurídica que afavorisca, i no dificulte, l’activitat de les empreses i les inversions en el nostre territori. Una decisió com aquesta torna a posar en dubte la seguretat jurídica que es pressuposa en una Comunitat com la nostra».

La declaració de la protecció compta amb el suport dels partits que conformen el govern municipal de Sagunt -Compromís, EUPV, PSPV i ADN-Morvedre; mentre que està en contra l’oposició del PP, Ciudadanos i Iniciativa Porteña. L’alcalde Quico Fernández ha destacat ue l’activitat de l’empresa és compatible amb la protecció de la muntanya recordant que té ampliada fins l’any 2042 la seua llicència d’explotació de l’actual pedrera; fins i tot la vicepresidenta Mónica Oltra, en la roda de premsa de després del ple del Consell, ha arribat a afirmar que «el perímetre del parc protegit aquesta fora de la zona d’activitat de l’empresa».

A més a més Fernández ha destacat que «aquesta és una causa justa que està a favor de tots i que no va en contra ni amenaça a ningú”, per la qual cosa ha llançat un missatge de tranquil·litat a assegurant que aquesta decisió “no té a veure amb altres interessos, i des del nostre punt de vista existeixen alternatives plenament viables per a la continuïtat dels llocs de treball de l’empresa”.

Organització del paratge
Respecte a l’administració i gestió del paratge esta correspon a l’Ajuntament de Sagunt, que elaborarà i aprovarà una Ordenança de Gestió del Paratge Natural Municipal Romeu, en la qual es recolliran les mesures i programes d’actuació necessaris per a la gestió del paratge natural municipal.

A més, es crearà el Consell de Participació del Paratge Natural Municipal Romeu com a òrgan col·legiat consultiu, col·laborador i assessor en la gestió del Paratge Natural Municipal Romeu, així com mecanisme de participació dels propietaris i interessos socials i econòmics.

El massís de Romeu, que s’estén des de la plana litoral fins al barranc de la Ribera, està íntimament relacionat amb la serra de Espadán i situat en el sector oriental de la serralada ibèrica, dominant la zona costanera de Sagunt des del seu vessant oriental (Romeu i Pic dels Corbs).

Presenta una vegetació típica de l’entorn mediterrani (pi blanc, carrasca), animals d’espècies amfíbies, xicotets mamífers (rabosa, senglar, teixó i llebre, entre altres), abundant avifauna (esparver, carboner, autillo, etc.), i ratapinyades.

A més de l’ús forestal, el paratge conté un patrimoni valuós, format pels jaciments arqueològics «el Pic dels Corbs» i «la Covancha I de la costa de la casa de la Vídua».

El paratge està lligat a l’heroi local de la guerra de la independència Josep Romeu, que li dóna nom a la muntanya, atorgant-li al paratge de Romeu un gran valor històric per a la població.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí