«Els carrils bici, o l’establiment d’aparcaments dissuasius son unes infraestructures estratègiques per a la mobilitat a la ciutat, que suposen un major esforç de diàleg, consens i pedagogia». Així ho ha manifestat el portaveu socialista, José Antonio Martinez que ha demanat al govern municipal que dialogue per donar impulsa a la bicicleta.
Martínez, ha fet aquesta petició just en un moment en què s’aquesta observant com s’executen infraestructures vinculades amb la mobilitat, com els carrils bici, l’eliminació de places de pàrquing o les zones d’aparcament, i davant el malestar detectat en col·lectius socials i veïnals contràries a la implantació de carrils bici, o la seua eliminació, o l’eliminació de places d’aparcament que han generat una certa incertesa sobre el futur d’infraestructures ciclistes, o les zones d’aparcament i que no han passat per un debat social.
«La bicicleta ha de ser un motiu de consens social, com ja succeeix en altres països europeus, en els quals tots els agents socials donen suport al seu ús i que s’han convertit en vertaderes referències de la mobilitat activa i sostenible», exposa Martínez, que recorda la contribució d’aquest mitjà de transport als principals reptes relacionats amb la contaminació, el soroll, la salut i l’energia que afrontem actualment com a societat. «Hem avançat molt en els últims anys i ha costat molt arribar fins ací, amb els serveis i infraestructures de bici que tenim actualment. La bici no pot formar part de cap estratègia de crispació social, tampoc les places d’aparcament públic. S’ha de fer una profunda reflexió sobre el model de ciutat, i falta pedagogia», afig.
«La bicicleta i les seues inversions», afig el portaveu socialista, «han de considerar-se com un element estratègic, amb un clar i ampli consens polític que permeta consolidar ciutats més segures, més sostenibles i més saludables». Martinez també recorda que tant ajuntaments com diputacions, àrees metropolitanes i governs autonòmics han realitzat inversions i projectes a favor de la bicicleta al nostre país. A més, el Consell de Ministres va aprovar, fa 2 anys, l’Estratègia Estatal per la Bicicleta, un instrument de planificació liderat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), amb més de 100 accions a favor d’aquest mitjà de transport.
«Aquest consens» i “major diàleg”, conclou Martínez, «permetrà alinear les polítiques públiques en matèria de mobilitat de la nostra ciutat amb les polítiques públiques dels països de la UE. En aquest àmbit, ens ha de permetre abordar els compromisos estatals i internacionals, com ara els ODS, l’acord de París sobre el canvi climàtic o els objectius de la UE per a descarbonizar el transport i avançar cap a maneres més sostenibles i saludables».
«Just ara no toca llevar ni reduir les alternatives de mobilitat neta, saludable i sostenible que s’han creat en els últims anys» manifestava José Antonio Martínez «just ara» subratlla Martinez, «amb la demanda creixent i amb una clara aposta ciutadana per un canvi d’hàbits, no podem ni devem retrocedir. No toca llevar ni reduir les alternatives de mobilitat neta, saludable i sostenible que s’han creat en els últims anys».