NULL
La regidora de Patrimoni Cultural, Alícia Izquierdo; acompanyada del director general de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Vicent Pellicer; i la restauradora Patricia Montoro; han presentat dues peces més de la col·lecció artística de l’ajuntament de Gandia recuperades gràcies al projecte municipal Gandia Restaura.
En aquesta ocasió es tracta de dues pintures inèdites de caràcter religiós en la historiografia local que han sigut restaurades en el taller de Patrícia Montoro: La Coronació de la Mare de Déu i Trencament de Glòria amb l’Eucaristia que han atribuït al pintor Vicent Castelló i Amat. Les dues pintures tenen la particularitat de ser esborranys que havien de servir de base per a pintar al fresc la volta d’un presbiteri i la cúpula d’una capella de la comunió.
“Es tracta de recuperar, posar en valor i difondre el patrimoni artístic de la ciutat de Gandia. A més, sempre hem defensat que el sector cultural és també productiu i cal donar-li suport, sobretot en aquets moments tan difícils”. Izquierdo ha explicat que, de moment, no van a exposar-se, a l’espera de la restauració d’altres obres, que formaran part d’una exposició conjunta de la globalitat de totes les obres recuperades del patrimoni local.
Pel que fa a l’autor de les pintures, Vicent Castelló i Amat (1787-1860), el director general ha explicat que “va ser un dels més destacats alumnes i seguidors del cèlebre pintor valencià Vicent López Portaña i com a tal va guanyar prestigi i celebritat tant en el tema religiós, bodegó o pintura al fresc. Al llarg de la seua carrera va obtindre nombrosos premis en concursos acadèmics arribant a formar part del professorat de l’Acadèmia de Belles Arts de València i finalment, en 1859 va ser nomenat director. Va morir a l’any següent, el 2 de juny de 1860 i des d’aleshores ha estat considerat com un dels màxims representants de la pintura valenciana de la primera meitat del segle XIX”.
Vicent Castelló va decorar moltes esglésies del país entre les que cal destacar els frescos de la volta de l’església de El Salvador de València (1828-1829). També va decorar l’església d’Albalat dels Tarongers (1830) l’església de Xaló (1831), la capella de la Mare de Déu dels Desemparats en Alcoi (c. 1849-1850. Així mateix, va pintar frescos a l’església de Bocairent (1851-1854) o a l’església de l’Asunción de la Vall d’Uixó (1859) . En el Museu de Belles Arts de València es conserven varies pintures així com en el Museu Lázaro Galdiano de Madrid.
“Ara però, cal preguntar-se per quina o quines eren les esglésies a les que anaven destinades les dues pintures restaurades. Fins el moment no tenim cap referència documental sobre quina o quines esglésies eren les que anaven a ser decorades per Vicent Castelló. En quant a la presència en Gandia d’aquestes pintures, la resposta està en la relació del pintor amb el duc de Gandia que llavors era Pedro de Alcántara Téllez-Girón (1810-1844) duc d’Osuna que havia heretat el ducat de Gandia. En 1841 el duc li va encarregar a Vicent Castelló i Amat que visitara Gandia per tal de realitzar un inventari de les obres d’art que quedaven en el palau ducal. Això, després d’haver-se dispersat/espoliat en diverses ocasions el seu patrimoni artístic. El pintor va complir l’encàrrec i de resultes d’aquells dies en Gandia, tenim unes quantes cartes de la correspondència lliurada entre el duc i el pintor”.
Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací