La Comissió de Foment ha aprovat aquest dijous per unanimitat portar al plenari de la propera setmana l’aprovació de la licitació del contracte dels serveis de neteja viària i recollida de residus sòlids urbans.
Aquest contracte, amb un pressupost inicial de licitació de 32,28 milions d’euros té una durada prevista de 10 anys i busca aconseguir una gestió eficient del servei, entenent com a tal la cerca de les millors combinatòries pel que fa a personal, maquinària i tecnologia, redundant així en la qualitat del servei. Per a tal fi és necessària la màxima coordinació entre tots els serveis de recollida i neteja, per tal de potenciar les màximes sinergies a l’hora d’aconseguir el millor grau possible de neteja viària i recollida selectiva.
Entre els serveis que s’implementaran amb el nou contracte es troba d’una banda la recollida separada de residus, amb la recollida separada en contenidors de la fracció de resta, orgànica, envasos lleugers i paper i cartó; la recollida de voluminosos; el servei de gestió de l’illa de compostatge; i l’inici de la implantació de la recollida separada de residus. La intenció és començar a establir noves formes de recollida d’acord amb allò establert al Pla Local de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables de Xàtiva, i complint així amb els requeriments del PIRCVA que estableix uns objectius de reciclatge de residus domèstics generals del 67% i del 50% per a la recollida separada del biorresidu.
Pel que fa al servei de neteja viària, amb aquest nou contracte es pretén donar un fort impulsa als serveis de neteja de la ciutat, millorant la seua qualitat i l’estat de la neteja de la via pública repartida en àrees, on s’inclouran els jardins i zones verdes, les pedanies i els polígons industrials i entrades a la ciutat. Per a tal fi el servei es prestarà de dilluns a diumenge, totes les setmanes i amb festius inclosos.
Jornada de Gestió de Residus
L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i la regidora de Gestió de Residus i Neteja Viària Maria Beltran han assistit aquest dijous a la jornada ‘Ciudades inteligentes y gestión sostenible de residuos’, organitzada a l’Hotel Montsant de Xàtiva.
En ella s’han dut a terme diferents ponències com ara l’explicació de les obligacions per a les entitats locals derivades de la llei 7/2022, a càrrec de l’empresa Imedes; l’ús d’una plataforma tecnològica de serveis medioambientals per a solucionar les obligacions de les entitats locals, impartida per l’empresa Movisat; i una última sobre l’optimització de la gestió municipal amb tecnologia local, per part de l’empresa Inelcom.
«L’aplicació de solucions tecnològiques és fonamental per al futur de la gestió dels residus, i és un valor afegit quan aquesta aplicació parteix d’empreses valencianes», ha manifestat l’alcalde Roger Cerdà, qui ha afegit que «aquestes eines ajuden a millorar un aspecte tan complex com és la gestió de residus, un dels apartats que més ens preocupa i ens ocupa als ajuntaments, i al qual dediquem una gran inversió».