El PP de Xàtiva ha afirmat que els pressupostos per al 2024, elaborats per l’actual govern de coalició PSPV-Xàtiva Unida, realitzen retallades en partides com Sanitat o Benestar Social, mentre d’altres no augmenta en res respecte als comtes de l’any passat.
Segons el portaveu popular, Marcos Sanchis, els comptes «no fan sinó evidenciar la falta de sintonia amb els problemes que acuiten a Xàtiva i als seus vecinosal no atendre les necessitats reals que precisen d’una actuació urgent i immediata, com ara la reparació integral de la xarxa d’aigua potable del centre històric, o la millora de la neteja de carrers i places, o el manteniment de voreres i parcs i jardins, així com de camins i vials entre moltes altres”.
Per contra, assenyala Sanchis, “tampoc s’ha recollit cap de les propostes que el Partit Popular va presentar fins i tot tenint la mateixa representació en el ple de la Corporació que el PSPV-PSOE de Roger Cerdà”. Per al regidor popular “ Xàtiva està abandonada a la seua sort per un govern més preocupat pels interessos particulars de l’alcalde cada vegada més allunyat de Xàtiva” ha recalcat el portaveu popular.
Retallades i congelació
Des del Partit Popular diferencien dos grans blocs: d’una banda, les partides pressupostàries que han patit retallades, i d’altra banda aquelles altres que no han vist incrementada la seua dotació, congelant-se així les mateixes de l’exercici actual.
Així afirmen que les retallades s’han produït en Sanitat amb un -25%, en Educació -7,1%, i en Benestar Social en dues vessants, en Major a casa un -55,80% i en Menjar a casa -61,62%. També assenyalen retallades en Urbanisme i Obres un -38,36%, en Parcs i Jardins -21,19%, en enllumenat públic -11,11%, en vies públiques -6,67%, i en cicle hidràulic -1,58%.
D’una altra banda critiquen congelació de partides en Esports, Dona i Igualtat, Patrimoni Històric, Cultura, Joventut i Falles.
Pel que respecta a les inversions previstes per a l’any 2024 «el retrocés és més que significatiu reduint-se en quasi un milió d’euros en passar d’un muntant global de 9,1 milions d’euros a 8,2 milions». Asseguren així que aquestes inversions «provenen en la seua majoria de subvencions, més del 50%, de la Generalitat Valenciana i altres administracions, mentre que la resta provenen de préstecs que es veurà obligat a subscriure l’Ajuntament augmentant així el seu deute a final de 2024 fins a situar-la en els 15 milions d’euros».