La Conselleria de Sanitat ha posat en marxa en el departament de salut d’Alcoi un projecte pilot basat en una aplicació que empra la intel·ligència artificial amb la finalitat de potenciar l’atenció a la salut mental i previndre el suïcidi.
Es tracta de l’aplicació ‘MeMind’, que s’ha presentat aquest dimarts a l’hospital d’Alcoi amb motiu del Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi, i que consisteix en un programa de cribratge per a monitorar i recopilar informació sobre salut mental de la població d’aquest departament de salut. Una vegada analitzada l’efectivitat d’aquesta aplicació, l’objectiu de la Conselleria de Sanitat és estendre-la a la resta de departaments de salut de la Comunitat Valenciana.
A través d’aquesta aplicació mòbil es recopilaran dades en temps real dels usuaris assignats al departament de salut d’Alcoi, que seran persones de més de 15 anys, així com dels familiars.
Per a això, els usuaris que desitgen participar en aquest projecte han de descarregar-se l’aplicació mitjançant un codi QR i signar un consentiment informat i autorització paterna en el cas dels menors. Una vegada dins del sistema, completaran diversos tests, que estan validats per les societats científiques i que permetran als professionals identificar possibles trastorns de salut mental o comportaments i idees suïcides.
L’objectiu és realitzar una intervenció sanitària amb la major celeritat en aquells casos en els quals s’identifique risc per a la salut mental.
D’aquesta manera, s’ha designat a huit agents de casos, que són professionals de la salut mental del departament de salut d’Alcoi, que es faran càrrec d’avaluar la informació recopilada i en cas d’identificar un factor d’alarma en un dels usuaris contactaran de manera immediata a través dels dispositius mòbils amb la persona per a prestar assistència en el menor temps possible. Tot això, es duu a terme mitjançant un procés d’anonimat, confidencialitat i de protecció de dades de l’usuari.
Nivells de risc de psicopatologies
L’aplicació ‘MeMind’ permet mesurar i identificar comportaments relacionats amb la depressió, ansietat, benestar, consum d’alcohol o drogues, conductes suïcides i autolesions.
En concret, s’han establit cinc nivells de risc en funció dels problemes de salut mental identificats. El Grau I, estableix que no existeix una psicopatologia; el Grau II, s’assigna quan es detecta la presència de psicopatologia; el Grau III és quan existeix risc de suïcidi moderat o comorbiditat en psicopatologia, el Grau IV adverteix de risc de suïcidi alt; i el Grau V és quan s’aprecia la necessitat d’intervenció immediata.
Aquest programa de cribratge, a més de facilitar la identificació de casos de risc, pretén generar un major coneixement i informació per a la presa de decisions que possibilite una intervenció sanitària més personalitzada al pacient en funció del nivell de risc detectat i el trastorn de salut metall que s’haja identificat.
D’altra banda, s’ha creat una plataforma col·laborativa, Salut Mental de la Muntanya, en la qual participen institucions i associacions implicades amb la salut mental en aquestes comarques del departament d’Alcoi, així com entitats com Rotary Club d’Alcoi.
El projecte compta a més amb el suport d’agents educatius i de la policia, que han rebut formació sobre l’ús de l’aplicació per a impulsar-la entre la població, i sumar-se a l’objectiu de millorar la salut mental de la ciutadania.