«¡Sinvergüenza!¡En castellano!», la reacció d’un socorrista a Calp després de parlar-li una banyista en valencià

0
9709
Calp, Calpe
Platja de Calp.

Plataforma per la Llengua presenta una reclamació a l’Oficina de Drets Lingüístics i demana a l’Ajuntament de Calp que sancione al socorrista

Plataforma per la Llengua ha presentat una reclamació a l’Oficina de Drets Lingüístics per un cas de discriminació lingüística d’una banyista a Calp durant aquest estiu a les mans d’un socorrista. Segons s’explica des del col·lectiu de defensa lingüístic el passat 1 d’agost, a la platja de la Fossa de Calp, una dona es va dirigir a un socorrista per a advertir-li que les fonts per a llavar-se els peus no funcionaven, i ho va fer en valencià, al que el socorrista, li va respondre «en un to violent»: «¡En castellano, señora!». Davant aquesta resposta la dona «li va explicar el seu dret a parlar valencià, va considerar que era un maleducat i es va anar». No obstant això Plataforma per la Llengua afig que «el socorrista va seguir la senyora i li va continuar cridant: ‘¡Sinvergüenza!¡En castellano! ¡Que no tiene vergüenza!'».

Plataforma per la Llengua ha presentat una reclamació davant l’Oficina de Drets Lingüístics per l’actitud del socorrista i ha demanat a l’Ajuntament de Calp aplicar una sanció d’acord amb el contracte de l’empresa concessionària del servei. Assenyalen des d’aquest col·lectiu també que «el valencià és la llengua pròpia i tradicional de Calp i la llengua utilitzada per molts dels seus veïns (si bé la majoria de residents del terme municipal són estrangers). Conseqüentment, està inclòs dins dels termes municipals de predomini lingüístic valencià, segons Llei 4/1983, d’Ús i Ensenyament del Valencià».

A més Plataforma per la Llengua ha esgrimit l’apartat de «Obligacions i drets de les parts», del contracte de prestació de serveis per al salvament, socorrisme i transport sanitari a les platges de Calp. Entre les obligacions de l’empresa concessionària es considera com «falta greu»: «n) Maltractar de paraula o obra els usuaris del servei», fet que consideren s’ha produït «de manera evident» en el cas de la banyista. Igualment, aquest contracte per servei de socorrisme a Calp determina que els incompliments greus del concessionari poden ser sancionats amb multa de 3.001 a 15.000 euros.

D’altra banda també recorda la recent resolució del Síndic de Greuges, que recomana a l’Ajuntament de Calp que garantisca «el dret dels ciutadans i de les ciutadanes a dirigir-se a l’Administració de la Comunitat Valenciana en qualsevol de les seues dues llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua que han utilitzat, en aplicació de l’article 9 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i de conformitat amb el principi d’antiformalisme, senzillesa i eficàcia que ha de presidir totes les actuacions administratives».

«Intolerància»

Sobre aquest mateix cas s’ha arribat a pronunciar l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que ha considerat que es tracta de «intolerància» respecte a la usuària que parlava en valencià. Afirma així que «no es poden consentir actituds de menyspreu cap a la ciutadania per parlar en valencià. La nostra més absoluta condemna per un fet indigne d’un servidor públic».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí