NULL
El tradicional acte commemoratiu davant l’estació comptarà amb la lectura del manifest a càrrec de la Consellera Rosa Pérez Garijo
Aquest diumenge 13 de febrer tindrà lloc el tradicional acte-homenatge en record de les víctimes del bombardeig que va patir l’estació de Xàtiva el 12 de febrer de l’any 1939. L’acte es farà, com de costum, junt al monument ‘Aixopluc’ que enguany compleix 15 anys.
L’acte comptarà amb la presència de la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica Rosa Pérez Garijo, la Secretària Autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica Antonia Serna, el director General d’Administració Local Antoni Such i el diputat de Memòria Històrica Ramiro Rivera, a més de l’alcalde de la ciutat Roger Cerdà, la corporació municipal i familiars de les víctimes.
Durant l’acte es projectarà el curt sobre el bombardeig realitzat l’any passat per l’Ajuntament de Xàtiva, així com també altre sobre l’aniversari de la col·locació del monument de l’Aixopluc, creat per Miquel Mollà, junt a l’estació de trens de Xàtiva i impulsat per part del Consell de la Joventut de Xàtiva.
La lectura del manifest d’aquest any l’efectuarà la Consellera Rosa Pérez Garijo, i durant l’acte també prendran la paraula l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i la regidora de Memòria Històrica Raquel Caballero. L’acte finalitzarà amb una ofrena de corones de llorer als peus del monument i una ofrena de flors per part del públic assistent, i també es comptarà amb una actuació musical a càrrec del pianista i compositor Miquel Juan Garcia.
‘Aixopluc’
L’any 2007, el Consell de la Joventut de Xàtiva (CJX) va inaugurar el monument ‘Aixopluc’ per retre homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació de Xàtiva de 1939. Aquesta iniciativa va nàixer per mantindre viva aquesta commemoració i amb la intenció de que l’Aixopluc fora un monument amb el que tots els xativins i xativines es sentiren part.
Amb motiu d’aquest aniversari el CJX ha volgut recordar aquest fet amb un tríptic on expliquen com van poder fer realitat aquest projecte. En aquest tríptic mostren fotografies del procés de construcció i del dia de la inauguració, les propostes prèvies al monument que coneguem i algunes de les dificultats que van tindre que fer front els membres del CJX d’aquells anys.
A més, enguany tornen a editar la unitat didàctica “El Bombardeig de l’Estació de Xàtiva de 1939”, que ja compta amb quatre edicions, i que s’ha treballat al llarg d’aquestes setmanes amb els alumnes de 4rt d’ESO i Batxillerat de tots els centres educatius de Xàtiva. En aquesta unitat didàctica trobem, entre altres coses, un article de Salvador Català, una breu bibliografia relacionada amb el Bombardeig, unes fotografies de l’any 1939 on es veu una vista aèria de les explosions, unes preguntes amb l’objectiu de crear un debat a classe, una breu explicació i fotografies dels actes en homenatge a les víctimes que s’han anat realitzat, i una explicació de l’Aixopluc.
Des del Consell de la Joventut de Xàtiva valoren aquest iniciativa de molt positiva i necessària, ja que els i les joves han de jugar un paper clau en la recuperació de la memòria històrica. D’altra banda volen agrair a Miquel Mollà, Sergi Pérez, Miquel Lorente i Jordi Estellés la seua ajuda per poder realitzar el vídeo que es presentarà el pròxim diumenge en l’acte d’Homenatge a les Víctimes del bombardeig.