NULL
Els resultats, d’acord amb els obtinguts de l’estudi en la llacuna gran, són molt positius i reflectixen a priori la presència d’una població consolidada i reproductora de tortugues d’aigua ibèrica
El Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha registrat la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) que hi viu en la llacuna xicoteta de Montserrat, una llacuna menor que la seua veïna, però amb aigua tot l’any. Concretament, en juliol i setembre es va aconseguir localitzar un total de 102 exemplars d’esta espècie autòctona amenaçada.
Al municipi de Montserrat hi ha dos tresors naturals, plens de biodiversitat, on el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró treballa per estudiar i conservar les poblacions de tortugues autòctones que hi alberguen. Des del 2017 se censa a la llacuna temporal de la localitat, en la qual enguany s’han identificat un total de 245 tortugues. L’any 2018, a més a més, per primera vegada es va estudiar l’altra massa d’aigua, més xicoteta i ubicada a uns 200 metres de distància, a la que en aquesta temporada s’ha tornat.
Així al llarg de l’estiu s’han capturat i retornat al medi 102 exemplars (29 femelles, 71 mascles i dos molt xicotetes per saber el seu sexe), sent d’aquestes 26 noves tortugues censades, 42 recaptures i 34 juvenils que s’alliberaren sense marcar. Així s’estima que aquesta població de tortugues d’aigua ibèriques estaria formada actualment per vora 92 exemplars.
Els resultats, d’acord amb els obtinguts de l’estudi en la llacuna gran, són molt positius i reflectixen a priori la presència d’una població consolidada i reproductora de tortugues d’aigua ibèrica en este emblemàtic raconet de la Ribera Alta. A més a més, cal afegir que no s’ha localitzat cap espècie exòtica i invasora en este punt d’aigua permanent.
També és important assenyalar que, al llarg dels censos realitzats en 2018, 2019 i 2022, s’ha detectat el desplaçament de 23 tortugues de la llacuna gran a la xicoteta. Això pot deure’s a les variabilitats del règim hídric que experimenta, en especial, la llacuna temporal, que és la que té una major superfície.
Des d’AE-Agró s’ha agraït el compromís i l’ajuda proporcionada per l’Ajuntament de Montserrat, així com a Vicente Riera, que actualment lidera el seguiment i l’estudi a Montserrat, així com a les 38 voluntàries i voluntaris que han fet possible el Projecte Emys.