NULL
De propietat municipal, fins ara es trobava en un avançat estat de deterioració, i la seua considerable reducció de la seua profunditat impedia la visualització de la seua estructura
L’Ajuntament de Benigànim recupera un dels seus pous de neu a través d’una de les ajudes per a la catalogació de béns immobles de pedra en sec, així com per a promoure la recuperació, manteniment, conservació i protecció de la seua arquitectura en el nostre territori.
Aquest tipus de construccions denominades pous de neu, neveres o caves, són hui encara construccions que singularitzen determinats paratges del nostre entorn natural, i Benigànim conserva algunes d’elles. En aquest cas parlem de la coneguda com la Nevera del Tossal, nom amb la qual se’l coneix, en al·lusió a la partida on es troba. De propietat municipal, fins ara es trobava en un avançat estat de deterioració, i la seua considerable reducció de la seua profunditat impedia la visualització de la seua estructura.
En els treballs d’excavació i documentació del Pou de Neu del Tossal a Benigànim, segons explica l’arqueòleg i tècnic encarregat de l’obra Enrique Estevens, l’estructura que s’ha tret a la llum està formada per tres parets de lloses de pedra, amb una altura màxima pròxima als 5,50 metres.
Segurament aprofitarien el desnivell orogràfic existent per a formar una nevera o pou de neu destinat al comerç de gel allà pels segles XVII-XVIII. Les parets, conserven els orificis que en el seu moment estarien destinats al tancament superior, format possiblement per bigues de fusta. L’excavació permet documentar que anterior a la pròpia nevera existira una pedrera de pedra. Es pot observar la preparació a càrrec dels picapedrers per a l’extracció dels blocs lítics. Una de les hipòtesis que també baralla l’equip tècnic, és la possibilitat que aquesta nevera no fora mai utilitzada, podria haver-se quedat sense acabar, en període de construcció.
El gran desenvolupament comercial d’aquesta mena d’activitat es desenvolupa fins a finals del segle XIX quan van aparéixer els frigorífics, malgrat el seu enorme valor arquitectònic, cultural i patrimonial, en molts casos es troben en un precari estat de conservació.
A la Comunitat Valenciana hi ha comptabilitzades més de 300, moltes d’elles a la Vall d’Albaida, poblacions com Beniatjar, Bèlgida, Salem i Bocairent conserven algunes d’elles, en alguns casos recuperades. En el terme municipal de Benigànim es conserven 3, la recent restaurada del Convent de Sant Francesc, la del Coronal en estat lamentable i la del Tossal en ple procés de recuperació. La Conselleria d’educació, cultura i esport de la Generalitat Valenciana ha destinat la quantitat de 10,000 euros en la primera fase per a la posada en valor d’aquest pou de neu.