NULL
La consellera Rosa Pérez Garijo destaca la importància d’aquest “emotiu” acte en el marc d’unes “polítiques de memòria, justícia, reparació i garantia de no repetició”
La localitat valenciana de Xàtiva ha celebrat aquest diumenge un acte d’homenatge a les víctimes del bombardeig franquista a l’estació –ocorregut el 12 de febrer de 1939– per a “dignificar-les”, “recordar-les” i “acompanyar-les”, al mateix temps que es “trenquen silencis” sobre uns fets que romanen en la “memòria col·lectiva” dels xativins però que “han de ser coneguts” per les generacions més joves.
L’esplana de l’estació de tren ha acollit un acte que ha comptat amb la intervenció de la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo; l’alcalde de la ciutat, Roger Cerdà, familiars de les víctimes del bombardeig i representants d’organitzacions memorialistes.
En l’homenatge, iniciat amb el so de bombes per a evocar la “barbàrie” comesa en el mateix lloc en 1939, on 145 persones van morir, i més de 300 van resultar ferides, també han participat l’escriptor i periodista Paco Cerdà, que ha oferit un discurs, i el cantautor Pep Gimeno ‘Botifarra’.
Rosa Pérez Garijo ha ressaltat, en declaracions a Europa Press TV, la importància d’aquest “emotiu” acte en el marc d’unes “polítiques de memòria, justícia, reparació i garantia de no repetició” perquè, ha alertat, “tot poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la”.
“Durant moltíssims anys, des de les institucions s’ha donat l’esquena a fer aquest tipus d’homenatges, que, en definitiva, són homenatges a la població civil víctima d’una barbaritat que mai hauria d’haver succeït”, ha subratllat, i ha assenyalat que el bombardeig “ha quedat en la memòria col·lectiva del poble de Xàtiva, que durant molts anys ha estat silenciat”.
En aquest sentit, la consellera ha destacat que “a part de les víctimes que van ser assassinades, també són víctimes les famílies que han estat vivint-lo en silenci”. “Aquest és un moment de trencar silencis i fer col·lectivament aquests homenatges per a acompanyar a les víctimes”, ha expressat.
“Conéixer el nostre passat”
Per part seua, Roger Cerdà ha lamentat que el bombardeig a l’estació de Xàtiva “caiguera en l’oblit”. “Des del principi de la democràcia els grups memorialistes i els partits polítics hem començat a recuperar a poc a poc aquest episodi i, per sort, ara aquest acte es fa des de l’Ajuntament”, ha afirmat.
“Any rere any intentem que siga un acte digne perquè cal traslladar el missatge de dignitat de les víctimes. És un dia en què el que pretenem és ni més ni menys que reconéixer i recordar a les víctimes del bombardeig”, ha manifestat, també.
Així mateix, ha remarcat que aquest acte homenatge pretén “llançar un missatge cap al futur”. “Entenem que recordar a les víctimes també és conéixer el nostre passat i, al mateix temps, saber el que no volem que torne a passar”, ha sostingut.
“Les generacions més joves han de conéixer la nostra història i conéixer aqueixa necessitat de treballar tots junts per una societat en pau i on la democràcia es consolide de la millor manera possible”, ha conclòs.