NULL
Els veïns reclamen una intervenció integral pels problemes de filtracions que afecten a les seues cases i la pèrdua del 75% de l’aigua, però reconeixen que no hi ha cap problema de salut en la potabilitat de l’aigua
La comissió de peticions de les Corts Valencianes va acollir aquest dimarts una sessió on els veïns del centre històric de Xàtiva, a través del col·lectiiu Casc Antic Digne i Viu, van exposar les seues queixes sobre la situació de la xarxa d’aigua potable a aquesta zona.
Com a portaveus han parlat Eduardo Cuñat i Amparo Vera, que han destacat «conotínues incidències» en les canalitzacions, així com fuites d’aigua del canal de Bellús, una estructura «obsoleta estructura de fobrociment i plom» que a més està «deteriorada, oberta i sense manteniment adequat que requereix d’una intervenció integral».
Sobre la situació afirmen que està provocant un problema ecològic per la pèrdua de litres d’aigua diaris, que arriba a ser del 75% segons l’informe del Síndic. També assenyalen un problema de salut pública perquè les analítiques indiquen una concentració de plom i fibra d’amiant en l’aigua. Finalment afegeixen que també suposa un problema de caràcter patrimonial per l’afecció al canal de Bellús i a les arcadetes d’Alboi.
Respecte a la gestió del govern municipal del PSPV han reconegut que no són responsables d’haver provocat aquesta situació, però sí que reclamen una renovació integral de la xarxa, i que no es facen més intervencions puntuals.
Sense perill per a la salut
En les intervencions dels diferents grups polítics va destacar la del diputat socialista Michel Montaner que va subratllar que l’aigua de la xarxa del centre històric no supera els nivells màxims de plom que marca la llei, segons l’informe del director general de Salut Pública, Julio Máñez, per la qual cosa l’aigua potable és apta per al consum humà.
En contestació el portaveu de la plataforma, Eduardo Cuñat, va reconéixer que no s’ha posat en dubte la potabilitat de l’aigua, però que les analítiques demostren que la xarxa d’aigua conté fobrociment i plom, acusant al govern legal d’haver-ho negat.
Pel que fa la resta de formacions, PP, Compromís, Unides Podem i Vox han donat suport a les reivindicacions veïnals sobre la necessitat de la intervenció, encara que PP i Vox s’han quedat sols en l’alerta al voltant de la perillositat del consum de l’aigua que nega l’informe oficial.