AE-Agró ha demanat a l’Ajuntament d’Énguera que ature les tales forestals que està fectuan en Forests d’Utilitat Pública (MUP) afirmant que són «desmesurades i injustificades» i que a més cometen «presumptes irregularitats».
AE-Agró recorda que està personada en el procediment d’adjudicació de les tales de fa mesos i ha denunciat, i recorregut als tribunals, diferents presumptes irregularitats. També ha denunciat que no ha estat «degudament informada» com a part interessada que és i com marca la llei.
Assenyalen que les tales s’efectuen en terrenys de gran valor ecològic i paisatgístic i són de propietat municipal, «és a dir, de tots els ciutadans d’Énguera, que no estan sent informats amb claredat dels detalls, objectius i concreció de les tales, de les quals no se’n beneficien de cap manera, i que suposen un empobriment del valor ambiental del seu municipi».
Les tales s’efectuen en tres Forests d’Utilitat Pública que estan emparats, a més, per figures europees de protecció ambiental (Xarxa Natura 2000). Afecten centenars d’hectàrees i es tallaran uns 70.000 arbres vius, «grans i sans, que l’ajuntament ha adjudicat a un preu inferior a 2 € per exemplar i que, a més, l’empresa no pagarà en diners, sinó ‘en espècie’ efectuant determinats treballs desconeguts, que no estan especificats en cap document públic».
Respecte als objectius, AE-Agró assegura que «l’Ajuntament ha estat mostrant una gran ambigüitat i confusió. De vegades es parla d’una explotació de fusta tradicional; en altres moments es parla d’aprofitar la biomassa, malgrat que no s’està aprofitant la gran quantitat de biomassa originada per les tales agrícoles, que es genera cada any en el municipi i que acaba sent cremada, originant, de vegades, incendis forestals (en el període de 20 anys que estudia el mateix PLPIF, va ser responsable del 96% dels terrenys forestals cremats al municipi). La quantitat de biomassa d’origen agrícola supera en molt la quantitat disponible de biomassa forestal residual del municipi i es podria aprofitar de manera molt més fàcil i menys costosa, sense impactes ambientals i generant beneficis socials, econòmics i ecològics, a més d’evitar incendis i accidents humans».
Finalment afirmen que «quan no li queden més arguments, l’Ajuntament parla de la ‘millora’ dels ecosistemes forestals, sense explicar, ni justificar, ni demostrar, quines serien eixes millores. O parla de previndre els incendis forestals, quan està rotundament demostrat que aquestes actuacions no prevenen cap incendi forestal (al contrari, poden produir-ne) ni tampoc garanteixen l’efectivitat en aturar l’avanç del foc, una vegada ha estat desencadenat un incendi forestal».
De totes maneres, el que està denunciant-se ara, és l’incompliment de les mateixes regles d’execució de les tales (plec de condicions tècniques) aprovades per la Conselleria de Medi Ambient; l’incompliment de les quals comporta la paralització de les tales i, si resulten ser importants, sancions i fins i tot la resolució del contracte amb l’empresa responsable.
Ja en 2016 les mateixes tales van ser aturades per l’Ajuntament i la Conselleria de Medi Ambient, a causa dels incompliments del plec de condicions i van suposar la retirada de l’empresa explotadora de la fusta. Posteriorment, l’any 2020, hi va haver un intent d’adjudicació ‘sui generis’ de les tales, sense subhasta pública, que es va suspendre al darrer moment i, finalment, el 2021, va haver-hi una subhasta que és la que està vigent i ha implicat una adjudicació, a la qual AE-Agró ha presentat diferents accions legals per aspectes poc clars i irregularitats, que estan encara resolent-se als tribunals.