NULL
Ocupació, salut i atenció social i educativa són els eixos fonamentals que marquen el pressupost 2021 a Carlet
L’Ajuntament de Carlet incrementa en un milió d’euros el pressupost per adaptarse a l’etapa post-covid. L’ocupació i la salut pública són eixos fonamentals d’uns comptes que preveuen l’increment d’un milió d’euros respecte a l’any passat i que suposen un pressupost de poc més de 13 milions d’euros.
Ocupació
El capítol de Personal de l’Ajuntament s’incrementa en vora 400.000 euros, dels quals la meitat es destinen a programes d’ocupació: d’una banda el Pla Municipal d’Ocupació que es va triplicar l’any passat i que continua amb 150.000 euros i les aportacions de l’Ajuntament per a la contractació de treballadors amb altres programes de la Generalitat. D’altra banda, enguany l’Ajuntament inicia l’estabilització del personal d’educació de l’Escola d’Adults i del Conservatori, i el reforç de l’equip de Serveis Socials i d’Obres Públiques, amb la creació d’una plaça de peó i una altra d’arquitecte tècnic. Millores que suposen un reajust de la plantilla de l’Ajuntament i un increment de les polítiques d’ocupació i de suport a l’emprenedor.
Salut i educació
La situació viscuda durant el 2020 ha significat en gran mesura una renovació del compromís amb els més vulnerables des de la salut pública i l’educació. Per això, les despeses que més s’han incrementat en este pressupost són aquelles relatives a la salut pública, una partida que quasi es triplica, fins a arribar als 90.000 euros, la neteja dels centres educatius que arriba als 150.000 euros, o l’escola d’estiu que augmenta el seu pressupost per a adaptar-se a les exigències sanitàries de la pandèmia.
El pressupost també reflectix el compromís de la Conselleria d’Igualtat amb les persones amb diversitat funcional, amb un increment dels fons destinats a la Residència La Llum de 200.000 euros.
Altres novetats d’este pressupost són el nou contracte de parcs i jardins, que s’incrementa per tal de garantir el manteniment d’espais verds del municipi i al qual es destinen 250.000 euros o el canvi de gestió en la recollida d’envasos i fem, mentre es dissenya un pla de gestió de residus municipals tal com exigixen les noves normatives encaminades a la reducció de residus.
Consolidació de l’administració electrònica
La situació de pandèmia ha abocat a una relació electrònica de l’Ajuntament amb la ciutadania, al temps que s’aconseguix una major eficiència dels serveis municipals. Amb este objectiu, el pressupost contempla diverses inversions en este sentit encaminades a l’adquisició dels programes i equips necessaris per a optimitzar les tasques administratives i donar un millor servei a la ciutadania.
Les persones
En esta previsió de despeses de l’any 2021, el govern carletí contempla la ja vigent reducció d’actes públics festius i culturals, que anirà variant a mesura que la situació de pandèmia ho permeta. No obstant això, el que sí que s’ha respectat són aquelles partides destinades a l’activitat social i participativa i per això s’hi han incorporat els mateixos fons, o fins i tot s’han incrementat, destinats a les associacions de tota índole. En este cas, també s’ha destinat el pressupost tradicional reservat per a l’organització d’actes fallers, a les set comissions falleres tal com ja es va anunciar.
L’alcaldessa de Carlet Maria Josep Ortega expliqa que enguany serà difícil pressupostàriament igual que el 2020: «És per això que des de l’equip de govern hem treballat de forma realista en uns projectes posant com a centre de les nostres accions les persones més afectades per la crisi històrica que estem passant. Són temps d’apostar més que mai per l’ocupació, per la sanitat, per projectes que estimulen la vida econòmica del nostre poble. Recuperem un Carlet viu, amb el màxim suport a les famílies, tant en l’àmbit educatiu com d’emergència social, a les associacions i agrupacions i al teixit social que sempre ens ha omplit d’activitats i ens ha enriquit en tots els àmbits: esportiu, cultural o artístic. Un pressupost en el qual, amb tristor, hem hagut d’abaixar per primera vegada partides com les dedicades a festes, decidir no fer el concurs de piano Ciutat de Carlet, i altres relacionades amb activitats presencials que no podrem realitzar».
Inversions reals
Pel que fa al capítol d’Inversions, l’Ajuntament de Carlet l’augmenta en prop de 300.000 euros. Inversions que es destinen a encetar projectes amb la col·laboració econòmica de la Generalitat Valenciana com és l’inici del projecte de rehabilitació del Teatre El Siglo de Carlet amb una primera inversió de 145.000 euros, la reforma integral del CEIP Juan Vicente Mora a través del projecte Edificant, la millora i adequació de la carretera de la Creu Negra en la connexió a la zona industrial.
A banda de les inversions previstes en el pressupost, el 2021 contemplarà l’execució de les obres de projectes que ja estan en marxa, com és la construcció de les noves oficines de Serveis Socials a l’aulari de l’antic col·legi Bosch Marín, la rehabilitació de la tercera planta de la Casa del Llaurador, el nou enllumenat al centre urbà i al barri de Villarrúbia i la renovació de la xarxa de l’aigua potable al carrer Ramón y Cajal.
El pressupost ha estat aprovat amb els vots favorables del govern municipal format per Compromís i PSPV-PSOE.