Ximo Puig celebra la inclusió definitiva de l’eix Sagunt-Saragossa com a xarxa prioritària europea


0
1100
Ximo Puig amb el president d'Aragó, Javier Lambán

El president destaca que el finançament europeu dels eixos Sagunt-Terol-Saragossa i Madrid-València s’incrementa d’un 30 a un 50% després d’acceptar-se la seua inclusió com a eixos prioritaris

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat aquest dimarts la conclusió de les negociacions entre la Comissió Europea, el Consell i el Parlament Europeu -els coneguts com a diàlegs a tres- sobre el Mecanisme ‘Connectar Europa’, que regula el finançament comunitari per a les xarxes transeuropees de transport (Xarxa TINGUES-T) i que, tal com havia sol·licitat la Generalitat, inclouen definitivament els eixos Sagunt-Saragossa i Madrid-València com a xarxes prioritàries dins del Corredor Mediterrani.

En aquest sentit, el president ha considerat que aquesta és «una gran notícia per als valencians», i que s’ha aconseguit gràcies a l’esforç conjunt «dels agents socials i les institucions».

Així, ha destacat que s’ha aprovat «el que alguns no van ser capaços de reivindicar en el passat» i que es posa fi a una situació que «aïllava al Port de València tant respecte a l’eix Cantàbric i Atlàntic com en el mateix Corredor Mediterrani».

El cap del Consell ha explicat que la proposta inicial de la Comissió plantejava rebaixar el finançament de les xarxes prioritàries del 40 al 30%, i ha subratllat que, «no obstant això, i després de la tramitació, s’ha aconseguit incrementar l’aportació del finançament europeu d’aquests eixos fins al 50%».

«Ara el que queda és que el Govern d’Espanya continue recolzant el desenvolupament i la modernització d’aquests eixos per a possibilitar que la Comunitat tinga totes les oportunitats que es mereix», ha afirmat.

Després de rebre el suport del Parlament Europeu al desembre de 2018, el Reglament CEF ha sigut negociat tant amb la Comissió com amb el Consell Europeu, on han recolzat definitivament la seua inclusió com a xarxes prioritàries després de prop d’una vintena de reunions tècniques. «Europa ens ha donat la raó i ha entés la importància social i econòmica de tots dos eixos», ha apuntat sobre aquest tema el president de la Generalitat després de recordar que la proposta inicial que la Comissió va llançar la passada primavera -després d’escoltar a l’anterior Govern central- excloïa a tots dos ramals.

D’aquesta forma, encara que el document definitiu haurà de ratificar-se en el ple d’Estrasburg de finals de març, la proposta ja ha sigut pactada entre totes les institucions europees sense patir cap modificació respecte al text aprovat pel Parlament Europeu al desembre, la qual cosa garanteix que durant el pròxim període financer 2021-2027 tots dos eixos siguen considerats com a xarxes prioritàries.

En aquesta línia, després de les negociacions en els coneguts com a «diàlegs a tres» sí que s’ha aconseguit que el finançament comunitari aportat per a la conversió d’aquests eixos en línies d’alta capacitat (doble via i electrificada per a tràfic mixt de mercaderies i viatgers) s’incremente fins al 50%, malgrat que la proposta inicial de la Comissió Europea era reduir del 40% del període actual (2014-2021) a un 30%.

«La proposta inicial va resultar insòlita per a la Comunitat Valenciana en deixar aïllat al qual és ja el quart port d’Europa i al principal del Mediterrani, el port de València», ha recordat el president, que, al costat del Govern d’Aragó i a l’actual Ministeri de Foment, va viatjar a Brussel·les a la fi d’any per a traslladar a la comissària de Transports, Violeta Bulc, «la importància estratègica no solament per a València, sinó també per al conjunt d’Espanya i per a tota Europa d’aquesta infraestructura».

Cal recordar que més del 20% de tot el PIB d’Espanya i el 20% de la població es concentren entorn d’aquesta àrea, la qual cosa converteix al Corredor Mediterrani «en una infraestructura fonamental per a la competitivitat de les nostres empreses, per a la generació d’ocupació i per a frenar la despoblació en una de les zones de major risc de tota Europa», ha apuntat el president després de recordar que aquests eixos permetran garantir la connexió directa del Mediterrani amb l’Atlàntic i amb el Cantàbric.

D’aquesta forma, i encara que el pressupost pluriennal vaja a aprovar-se a la tardor amb un nou Parlament, la clausura de les negociacions impedirà que una nova majoria excloga de nou aquests eixos.

Així, el president ha instat al Ministeri de Foment a «apostar definitivament per la modernització i la interoperativitat d’aquestes vies per a poder aconseguir el màxim finançament europeu». «El Ministeri ja ha donat suport davant Europa la seua conversió en una xarxa prioritària, ara ha de continuar treballant per a invertir decididament en aquest eix i convertir-lo en un corredor d’alta capacitat amb el màxim finançament comunitari possible», ha insistit.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here