Ximo Puig afirma que les ajudes per l’incendi de Llutxent arribaran “en la quantitat que siga necessària”

0
1541
Ximo Puig, durant la compareixença

El President de la Generalitat anuncia ajudes que permetran donar el ‘màxim suport’als municipis i particulars afectats per l’incendi de Llutxent

València El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el ple extraordinari del Consell del pròxim dimarts aprovarà un acord d’ajudes per a donar “el màxim suport” als municipis i particulars afectats per l’incendi de Llutxent.

Així ho ha explicat durant el seu comparencia en Els Corts per a explicar les actuacions dutes a terme per a l’extinció de l’incendi de Llutxent, així com per a l’ajuda d’emergència als damnificats i les accions del Consell en matèria de prevenció d’incendis.

L’acord d’ajudes permetrà als municipis fer una estimació de danys en béns públics, instal·lacions i infraestructures agràries o d’altres sectors econòmics, així com donar cobertura als danys mobles i immobles de particulars, persones físiques i jurídiques que no estiguen coberts pel sistema d’assegurances.

Segons ha explicat Puig, les ajudes arribaran “en la quantitat que siga necessària” després dels 45 dies de termini que preveu per a quantificar els danys. L’acord es plasmarà en la reunió del pròxim dimarts, tal com va ser comunicat dilluns passat als municipis afectats de Llutxent, Pinet, Gandia, Ador, Barx, Quatretonda i Ròtova.

D’altra banda, el president ha manifestat que ha acceptat comparèixer en la Comissió permanent dels Corts per respecte al Parlament i en suport als municipis i persones afectades i amb la voluntat de “trencar amb la tònica habitual en els últims 20 anys, on la constant era amagar-se en els moments difícils”.

A més, ha agraït el seu treball “a tots els que han treballat d’una forma exemplar en un incendi inevitable per causes naturals i especialment difícil per les condicions climàtiques”.

Extinció de l’incendi

El president ha informat durant la seua compareixença de la situació de l’incendi, iniciat per un raig el passat 6 d’agost en el terme de Llutxent jornada en la qual que, com ha recordat, es comptava amb “el màxim nivell de preemergencia”.

Puig ha explicat que la situació atmosfèrica era de “gran inestabilitat” i que, al mateix temps, s’estaven produint altres 11 incendis en el territori valencià, cinc d’ells catalogats com d’alta potencialitat. “Ja en el primer moment, de manera automàtica, es va fer una mobilització de recursos ampliada”, ha informat.

De l’extinció, Puig ha destacat que “gràcies a les decisions preventives adoptades”, com l’evacuació de 3.000 persones, no es van lamentar danys personals sobre ciutadans, ni danys greus sobre els operatius, dels quals 5 van haver de ser atesos per colps de calor.

Puig ha volgut incidir que, enfront de “un episodi tràgic per a la totalitat de la societat” com és un incendi forestal, la “premissa fonamental” de la Generalitat és protegir la vida de les persones.

Així mateix, ha destacat la mobilització de mitjans, i ha recordat que va arribar a haver-hi al mateix temps 36 recursos aeris. En aquest sentit, el president ha agraït també la seua col·laboració a les comunitats de Múrcia i Castella-la Manxa per l’enviament de mitjans aeris.

El president ha defensat que ·l’operatiu per a l’incendi va ser “encertat tant en coordinació, com en disposició de mitjans, com en les actuacions en primera línia de foc i en tots els fronts oberts”.

En aquest sentit, Puig ha recalcat que es van minimitzar al màxim els efectes de l’incendi. “Estem parlant d’una potencialitat de zona cremada en un incendi d’aquestes característiques que podia haver sigut de més de 20.000 hectàrees si no es talla l’incendi amb l’estratègia adoptada”, ha explicat.

Post-incendi

Les actuacions durant el post-incendi, com ha explicat el president, se centren en una doble acció. D’una banda, amb els “contactes permanents” amb el Govern d’Espanya, que ja ha disposat una ajuda de 7750.000 euros per a restablir la superfície cremada. A més, seran altres 650.000 euros els que destinarà la Confederació Hidrogáfica del Xúquer a la reparació dels danys ocasionats en el domini públic hidràulic.

D’altra banda, també s’actuarà amb recursos propis de la Generalitat. Així, el Consell ha engegat actuacions urgents de reparació forestal per un import de 2 milions d’euros per a la recuperació del sòl i evitar l’erosió, solucionar els problemes que s’hagen produït en accessos i prevenir les inundacions.

A més, s’han mobilitzat 500.000 euros per al pla post-incendi de reparació forestal i urbana, s’ha convocant una taula de concertació on es dissenyaran les mesures a mitjà i llarg termini per totes les parts implicades, i s’ha engegat l’avaluació del grau d’afecció dels habitatges danyats, en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia.

650 euros de la CHX

El Delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, ha anunciat una inversió de 650.000 euros a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) per reparar els espais hídrics de la conca del riu Serpis afectats per l’incendi de Llutxent. Entre estos s’actuarà sobre un total de 10 barrancs pertanyents als termes de Gandia, Llutxent, Pinet.

Fulgencio ha matisat que es tracta de recuperar els llits afectats, mitjançant la retirada de tot el material vegetal cremat, així com reparar les erosions i danys en la secció dels mateixos. També es realitzaran plantacions d’espècies de ribera, tant arbòries com arbustivas en aquells llits on el bosc de galeria haja resultat afectat.

Esta primera mesura, serà seguida d’unes altres que s’aniran produint en les pròximes setmanes.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here