Xeresa obté 51.402 euros per a la recuperació de sèquies de la marjal

0
616
Sèquies de la marjal.

Xeresa va aprovar un pressupost municipal dotat de 50.000€ per a dragar i recuperar la mota de la Sèquia Travessera de Xeresa. “Una actuació necessària en moments d’inundacions de les terres de cultiu de la banda oest de la marjal”, segons apunten fonts municipals.

La decisió d’afrontar la inversió amb diners propis la prenia el plenari en la votació dels Pressupostos i la va anunciar l’alcaldia, després de diversos entrebancs per tirar avant un conveni aprovat amb la Diputació de València.

Sèquies de la marjal.

No obstant des de l’alcaldia s’ha seguit treballat paral·lelament a la contractació i execució de l’obra per a “salvar” el conveni amb les modifcacions necessàries.

Esta setmana s’ha donat el vist-i-plau i s’ha signat la modificació per decret d’alcaldia de la proposta de conveni inicial. Així, Xeresa s’estalviarà la inversió de 50.000€ prevista al pressupost municipal.

El govern local proposarà les modificacions presuposatàries per sumar part d’este romanent al Pla de Millora de Camins i Séquies Xeresa. Un pla que es desenvoluparà amb recursos del Pla de Caminis i vials d ella Diputació, recursos propis i la incorporació d’un nou projecte de recuperació de séquies a la marjal que està redactant-se en estos moments i per al qual es demanarà subvenció a Conselleria d’ Agricultura.

La importància de la Séquia Travessera

Per una part, la neteja de la sèquia Travessera afavoreix l’evacuació de l’aigua en direcció al riu Vaca o l’escorredor de Xeresa. Per altra banda la reconstrucció de la mota separa la sèquia de la Partida de les Galerasses que és la cuberta central de la marjal de la Safor.

Actualment es troba tot l’espai comunicat de forma que resulta impossible disminuir el nivell d’aigua a de la marjal. La mota que es transformarà en una via ciclopeatonal permetrà desguassar l’aigua que inunde els camps de tarongers sense afectar a l’aigua del canyar.

Arbres i ús esportiu per evitar el creixement de canyes

El projecte preveu plantar arbres del terrenys com xops per crear ombra que evite la invasió de canya, Per altra banda va a donar-se un ús esportiu a la séquia i la nova mota per tal d’evitar que el canyar i la malea tornen a empoderar-se de la zona. Se senyalitzarà una ruta ciclopeatonal i equestre al llarg de tota la mota.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí