Xàtiva subvenciona una pel·lícula-documental sobre el Conseller republicà Francesc Bosch i Morata

0
3344
Francesc Bosch i Morata

La Junta de Govern aprova la concessió d’una ajuda de 6.000 euros per al llargmetratge que s’estrenarà el proper 14 de desembre en València

La Junta de govern de l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat aquest dilluns la concessió d’una subvenció directa per a la postproducció d’una pel·lícula documental sobre el Conseller Francesc Bosch i Morata, figura cultural i política destacada de la II República al territori valencià i natural de Xàtiva, que compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura.

La subvenció, que serà de 6.000 euros, ha estat atorgada a l’empresa Endora Producciones encarregada de la filmació d’aquest llargmetratge que porta per títol ‘Bosch i Morata. Sempre els quatre’, baix la direcció de Miquel Notari i Rafael Alborch, i que respon a raons de caràcter de recuperació de la memòria democràtica, imperatiu marcat per la Llei 14/2017 de 10 de novembre, de Memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

La pel·lícula-documental ha estat rodada a indrets com ara Xàtiva, lloc de naixement de Bosch i Morata, amb la participació del cronista oficial de Xàtiva Agustí Ventura; i també a Mèxic on es va exiliar en 1938 i on va morir dotze anys més tard. El documental es centra especialment en la història de la seua emigració a Amèrica, i s’estrenarà el proper 14 de desembre a la Filmoteca de València, reestrenant-se més tard a Xàtiva. La capital de la Costera té previst a més realitzar una exposició amb tot el material que s’ha emprat per a la realització del treball audiovisual.

Aquesta proposta ve donada per la importància històrica i cultural per a la ciutat de Xàtiva de la figura del metge, mestre i polític. Francesc Bosch i Morata va formar part del Comitè Executiu Popular de València quan esclatà la Guerra Civil Espanyola, on fou delegat de sanitat, i el 7 de gener de 1937 va ser nomenat conseller de Cultura, des d’on dugué a terme una important tasca per a la cultura i la llengua, impulsant definitivament la creació d’un Institut d’Estudis Valencians.

«Des de l’Ajuntament ens sembla convenient donar suport a aquesta producció que a més enllaça la vida del conseller amb la seua ciutat natal», ha remarcat la regidora de Memòria Històrica de Xàtiva, Raquel Caballero.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí