Xàtiva sol·licita ajuda a la Generalitat evitar la caiguda l’antiga estació del tren de 1854

0
721
Imatge de l'antiga estació del tren de Xàtiva

L’Ajuntament destina 115.000 euros provinents de la incorporació de romanents a l’actuació, inclosa en el pla Xàtiva Creix

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Xàtiva, celebrada el passat dilluns, va aprovar la sol·licitud d’ajuda econòmica a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport per a la primera fase de la restauració de l’antiga estació de ferrocarril de Xàtiva. La petició va dirigida a les ajudes econòmiques per a actuacions de conservació i protecció dels béns immoble del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana, convocades per Cultura. L’edifici de l’antiga estació es troba actualment en procés de declaració com a bé de rellevància local (BRL).

La primera fase de la restauració de l’estació consistirà en la consolidació estructural de l’edifici, que actualment presenta un mal estat de conservació. L’actuació, projectada per l’arquitecte xativí Javier Gironés, compta amb un pressupost de 116.000 euros i està inclosa en el Pla Director d’Inversions Xàtiva Creix.

En la recent incorporació de romanents, aprovada en el darrer plenari de 28 d’abril, l’Ajuntament va consignar 115.000 euros per a dotar pressupostàriament l’actuació de consolidació de l’antiga estació, existint un compromís d’incorporació dels 1.000 euros restants. Cal recordar que aquestos romanents provenen del superàvit comptable de l’exercici 2017.

Segons l’informe a l’efecte del cap d’àrea de Cultura, l’antiga estació de ferrocarril és un dels immobles més emblemàtics i representatius de l’arquitectura industrial del segle XIX xativí. L’informe aclareix que “és a més, una de les poques empremtes que tenim d’aquella revolució industrial i de comunicacions que suposà l’arribada de la tercera línia de ferrocarril més antiga d’Espanya”. La data oficial d’arribada del ferrocarril a Xàtiva és el 20 de desembre de 1854. Abans de la línia Grau de València – Xàtiva, s’havien creat la de Barcelona – Mataró (1848) i la de Madrid – Aranjuez (1851). El projecte de la línia Grau de València – Xàtiva va estar redactat per la mercantil “Sociedad Explotadora del Ferrocarril”, propietat del Marqués de Campo.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  La 32a Festa de les Danses de la Vall reunirà demà al voltant de 600 balladors a Alfarrasí

L’estació vella va ser obra dels enginyers James Beaty, autor de la primera estació de ferrocarril a València, i Domingo Cardenal. Es tracta d’un edifici de planta rectangular, la façana del qual presenta una successió d’arcs de mig punt de rajola, a l’estil de l’arquitectura industrial del moment. Posteriorment, li se va afegir un cos destinat a habitatges dels ferroviaris. En realitat, la seua utilització fou efímera, ja que el nou traçat cap a Almansa va obligar a construir una nova estació en 1860, l’actual, millor orientada a les necessitats de la ciutat i el nou traçat. En 1854, l’estació vella es va convertir, durant un temps, en hospital per a malalts de còlera. En 2009, es va plantejar una rehabilitació de l’edifici per a museu del ferrocarril, amb una inversió d’uns 750.000 euros que havien de vindre del Plan Zapatero, però que finalment no es va dur a terme.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here