Xàtiva restaurarà els porxes de la plaça del Mercat d’uns 300 anys d’antiguitat

0
1366
El regidor Jordi Estellés, davant els porxes de la Plaça del Mercat

La Junta de Govern de Xàtiva també aprova el projecte de reforma de la plaça de Sant Agustí, dues actuacions al centre històric incloses en el Pla Xàtiva Creix

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat el projecte d’obres per a la rehabilitació dels porxes de la plaça del Mercat, que daten, com gran part dels edificis d’este espai, del segle XVIII. El projecte aprovat este dilluns ha estat redactat per l’arquitecte Vicent Torregrosa i compta amb l’informe favorable de l’arquitecte municipal. El pas següent per a la restauració dels porxes del Mercat serà la licitació de les obres que suposaran la inversió d’aproximadament 56.000 euros. Aquesta actuació forma part del Pla Xàtiva Creix.

La restauració dels porxes del Mercat es durà a terme amb recursos propis de l’Ajuntament, a diferència de l’altre projecte d’obres aprovat en junta, el de la reforma de la plaça de Sant Agustí, que compta amb un pressupost de 18.000 euros i que forma part del Pla Provincial d’Obres i Serveis 2017. Aquest fet suposa que les obres de restauració dels porxes es podran iniciar abans que la reforma de Sant Agustí, ja que aquesta darrera actuació ha de sotmetre’s a l’aprovació de la Diputació de València.

Segons s’exposa en la memòria del projecte de restauració dels porxes del Mercat, l’actuació té com a objectiu la recuperació del conjunt porticat seguint un criteri conservacionista i tan sols parcialment reconstructiu. Per aconseguir aquestos objectius, el projecte contempla la restauració de les columnes centrant-se en la seua neteja, en l’eliminació d’afegits impropis i en l’estabilització i consolidació de la pedra.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El Mercat de la Terra de Xàtiva es trasllada a la plaça del Mercat

A més de la restauració de les columnes, el projecte inclou el revestiment amb pintura de l’arcada que descansa sobre les columnes, fins a l’altura del primer forjat i també la renovació de la pintura en la cara interior del forjat de biguetes que cobreix l’espai porticat. Les millores que comporta l’actuació també inclouen la substitució de la il·luminació dels arcs i el soterrament de dos trams de les línies d’enllumenat públic.

D’altra banda, la reforma de la plaça de Sant Agustí contempla la remodelació i reparació de les actuals voreres, deteriorades pel creixement dels arrels dels arbres ja abatuts. La reforma possibilitarà donar més espai al pas de vianants per aquesta plaça, on es reuneixen diversos serveis públics i educatius.

El regidor de Centre Històric, Jordi Estellés, ha expressat que “es dóna un primer pas per millorar la imatge i la ornamentació de la plaça del Mercat. L’aprovació d’aquest projecte palesa el compliment del compromís adquirit amb els veïns i comerciants d’aquesta zona”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here