Xàtiva restaurarà el simbòlic quadre de Felip V cap per avall

0
2145
Quadre de Felip V al Museu de Belles Arts de Xàtiva.

La restauració, junt amb la del Retaule de la Transfiguració, es farà dins el programa d’intervencions de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació

L’Ajuntament de Xàtiva restaurarà el que passa per ser el quadre més simbòlic de la ciutat així com també del poble valencià: el quadre de Felip V cap per avall. Esta recuperació es farà dins l’acord arribat amb l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de la Generalitat Valenciana (IVCR+I), i que inclourà també la restauració del Retaule de la Transfiguració, ambdues peces exposades al Museu de Belles Arts.

El retrat de Felip V -el qual, en anys anteriors, havia patit una restauració poc afortunada-, és obra de Josep Amorós datada al 1719, i és en el principal reclam del museu, atès que atrau la curiositat pel fet d’estar penjat cap per avall com a càstig simbòlic al primer dels Borbons espanyols per haver ordenat l’incendi de la ciutat en 1707, com a represàlia de la Batalla d’Almansa durant la Guerra de la Successió.

Pel que fa al Retaule de la Transfiguració, diverses de les seues parts ja es troben a la seu de l’institut, que ja ha iniciat el seu procés de restauració. Aquest retaule és una obra atribuïda a el Mestre de Borbotó i datada cap al 1516. El retaule gaudeix de la màxima protecció patrimonial a l’estar declarat Bé d’Interès Cultural i formar part de la col·lecció permanent del Museu de Belles Arts de Xàtiva. L’obra ha estat intervinguda en diverses ocasions, sent la principal i més important la realitzada entre 1981 i 1985 per l’Institut de Conservació i Restauració de Béns Culturals (ICRBC). El mateix IVCR+I va realitzar una intervenció puntual de consolidació de l’estrat pictòric i daurat quan l’obra va ser trasllada del Museu de l’Almodí a la Casa de L’Ensenyança. Després de la seua ubicació a la sala on hui es troba exposada, es va haver de realitzar un protecció puntual in situ de noves zones d’estrat pictòric i daurat de l’obra que presentaven importants aixecaments amb perill de despreniment. Aquesta actuació es va realitzar com a mesura preventiva per tal d’evitar més danys fins que ara ha arribat el moment de realitzar un procés de consolidació d’aquestes zones, tasca que s’abordarà amb aquesta intervenció.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here