Xàtiva refinancia en un préstec de 5,6 milions els deutes del ‘Pla Montoro’ per prescindir del control d’Hisenda

0
674
Imatge del passat ple municipal de Xàtiva

Amb esta operació l’Ajuntament de Xàtiva refinancia per complet el deute actual del Pla Montoro, que ascendeix a 5.582.835,56 d’euros, el 70% del deute total municipal

El ple de Xàtiva ha aprovat per unanimitat la concentració en un nou préstec dels deutes del ‘Pla Montoro’ pel qual es finançava el deute municipal per pagar factures pendents, deute aprovat en 2012 en l’època de govern del PP d’Alfonso Rus. Amb este refinançament des del govern munucipal s’explica que ajudarà a simplificar gestions, reduir interessos i prescindir de la tutela del Ministeri d’Hisenda que fins aleshores era necessària degut al Pla d’Ajust fruit de la mateixa operació, que ha protagonitzat molts debats econòmics en els darrers anys.

L’Ajuntament va sol·licitar a les diferents entitats financeres que presentaren ofertes per a la subscripció dels corresponents préstecs realitzats per al pagament a proveïdors, sent la de l’entitat Bankia la millor oferta al presentar un euríbor trimestral de 0,30%, a més d’acceptar refinançar per complet el deute actual, que ascendeix a 5.582.835,56 d’euros, el 70% del deute total de l’ajuntament de Xàtiva, i que suposaria la cancel·lació anticipada de les operacions de préstec concertades amb el Fons de Finançament a proveïdors del Real Decret 4/2012.

“Aquesta operació ens permetrà rebaixar el cost de finançament d’aquest deute fins a quantitats desconegudes per a aquest ajuntament des de fa vàries legislatures, amb una quantitat d’interessos prevista per a l’exercici 2019 de poc més de 200.000 euros, lluny dels 950.000 euros que es van destinar el passat 2013, amb l’anterior Govern”, va explicar l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà.

El portaveu del PSPV-PSOE i regidor d’Hisenda, Nacho Reig, va exposar els passos seguits: “aquesta sol·licitud naix de la contractació del préstec de l’any 2018, ja que vam veure el baix tipus d’interès ofertat per gran nombre de els entitats bancàries consultades. Això ens va portar a preguntar-nos si seria possible replantejar-nos la part gran del nostre deute, els préstecs Montoro, que suposen un total de 12 préstecs que teníem en quasi totes les entitats bancàries existents, i que sumaven un deute viu de més de 5,5 milions d’euros, el que suposa el 70% del nostre deute bancari”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  La Fira Comercial de Canals torna el proper 6 d’octubre

El portaveu de Xàtiva Unida, Miquel Alcocer, va expressar que “aquesta és una prova de la bona gestió econòmica d’aquest equip de govern. Estem tornant préstecs i obtenint superàvit pressupostari, complint tots els requisits que se’ns estan posant des del Ministeri, pel que anem a poder reinvertir els diners en noves inversions. Deixar darrere l’obligació de tindre un Pla d’Ajust ens permetrà estalviar-nos molts diners en interessos, que podran destinar-se a serveis públics municipals i a una millor qualitat de vida de tots els ciutadans”.

La portaveu del grup Compromís i tinent d’alcalde Cristina Suñer, per la seua part, va recordar que “teníem un dels interessos més grans que es recorden a una administració local, el que ens obligava a un Pla d’ajust continu. La cancel·lació d’aquests deutes que té l’Ajuntament suposarà un estalvi de 40.000 euros en el que queda de 2018 i de 80.000 euros prevists per a l’any 2019, a més d’aconseguir deixar d’estar controlats baix un Pla d’Ajust que ens venia estipulat del govern anterior”.

D’altra banda, també es va aprovar altra resolució de l’àrea econòmica, referent a la modificació del pressupost per al finançament d’Inversions Financerament Sostenibles a càrrec del superàvit pressupostari del passat exercici.

Aquestes actuacions, per valor d’1.274.500 euros, afectaran a diferents projectes ja anunciats en el Pla Director d’Inversions, com la consolidació de l’Antiga Estació de Ferrocarril Xàtiva-Alcoi, la reparació dels equips de climatització del Gran Teatre, l’adquisició de Santa Clara les millores als polígons industrials, a la pavimentació de camins Rurals o a la millora de l’eficiència energètica.

A més a més, al Plenari també es van aprovar altres qüestions com la sol·licitud d’ajuda econòmica per a la millora, modernització i dotació d’infraestructures i serveis als polígons, àrees industrials i enclavament tecnològic; així com el rebuig per unanimitat a la sentència efectuada contra ‘La Manada’ i el recolzament a la víctima.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Mislata, Gandia, la Pobla de Vallbona, Xàtiva, Torrent o Llíria registran positivos por COVID-19

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here