Xàtiva rebaixa l’IBI un 4% justificant-ho en el control de despesa corrent i l’increment d’ingressos

0
1284
Imatge del ple de Xàtiva

Xàtiva tanca el pressupost de 2017 amb unes amortitzacions anticipades de deute per valor de 2’3 milions d’euros

L’Ajuntament de Xàtiva va aprovar en el ple de dissabte la liquidació del pressupost municipal de 2017 i també el del Consell Esportiu Municipal, aprovats per decret d’alcaldia. El resultat pressupostari municipal de 2017 ha estat de 1.920.000 euros. El regidor d’Hisenda, Ignacio Reig ha parlat “d’estabilitat en la evolució pressupostaria i d’un control prou efectiu sobre ingressos i despeses”.

Pel que fa als ingressos, el tancament del pressupost de 2017 ofereix una liquidació de 1,5 milions d’euros superior a l’esperada. El regidor ha explicat que aquesta diferència positiva ve donada per les noves altes d’inspecció tributària realitzades per la Direcció General del Cadastre. En paraules de Reig, “la revisió cadastral, 734.000 euros, ha compensat sobradament la baixada de recaptació de IBI dels PAI’s desclassificats, -119.000 euros i de les plusvàlues, -151.000 euros”. Aquest increment de la recaptació ha fet possible una baixada del l’IBI del 4% per a 2018.

Pel que fa a les despeses, l’estalvi més significatiu s’ha produït principalment en el capítol de despeses de personal, estalvi que ascendeix a 342.000 euros. El regidor Reig atribueix aquesta dada a “la generositat de les previsions inicials i per una contenció de la resta de la despesa corrent”.

Durant 2017, s’han produït amortitzacions extraordinàries del deute municipal per valor de 2’3 milions d’euros. El regidor d’Hisenda ha explicat que “el romanent positiu de tresoreria de 4,7 milions d’euros euros supera còmodament el saldo viu dels préstecs Montoro de 4,4 milions d’euros, quantitat que procedeix de factures de legislatures anteriors sense dotació pressupostària, el que ens permetria una incorporació de crèdit en cas de ser necessària”.

Reig ha destacat el rigor en l’acompliment del pla d’ajust de l’Ajuntament i ha senyalat que el període mitjà de pagament a proveïdors se situa en 31 dies, encara que ha advertit que “en els anys que venen caldrà vigilar la regla de despesa”.

Pel que fa al Consell Esportiu Municipal, el pressupost de 2017 s’ha tancat amb un resultat positiu de 58.200 euros, dada que reflexa l’increment del finançament municipal i majors ingressos amb la mateixa depesa i que eleva el romanent de tresoreria del consell a 217.000 euros, en aquest cas sense cap deute que afecte a aquesta magnitud.

Nova ordenança de terrasses

En el mateix ple de Xàtiva es va fer l’aprovació definitiva d’una nova ordenança reguladora de l’ocupació de la via pública mitjançant taules, cadires i altre mobiliari de terrasses, que arreplega la major part de les esmenes formulades pels hostalers de la ciutat. El punt ha comptat amb els vots a favor dels grups polítics del govern municipal (PSPV-PSOE, EUPV i Compromís) i l’abstenció de l’oposició (PP i C’s).

En la defensa d’aquest punt, la portaveu de Compromís, Cristina Súñer, ha explicat que “la nostra intenció és actualitzar unes ordenances fiscals que estan desfasades i que, durant molt de temps, s’han aplicat de manera discrecional i poc controlada. D’una banda pretenem reorganitzar l’ús i l’ocupació de la via pública per tal garantir el lliure i fàcil trànsit de les persones i respectar el dret dels veïns al descans, i d’altra, vulguem treballar per afavorir el desenvolupament d’activitats econòmiques a la nostra ciutat, com en aquest cas concret d’hostaleria”.

Vaga feminista

En el transcurs del plenari, la regidora Francesca Chapí ha defensat un manifest en favor de la vaga feminista del 8 de març, posant de relleu la reivindicació de dotar econòmicament el pacte estatal contra la violència de gènere i la necessitat de reduir la bretxa salarial entre homes i dones. El manifest s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció feta de Ciudadanos que s’ha abstingut i el vot a favor del grup municipal popular, malgrat que aquesta formació, a nivell nacional, s’ha mostrat en contra de la vaga. Una hora després de finalitzar el plenari, a les 12 hores concretament, els membres de la Corporació han participat en la crida fallera contra la violència de gènere, convocada per la regidoria de Dona i Igualtat i el Consell de les Dones i on han pres part centenars de falleres i fallers de la ciutat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí