Xàtiva presenta el pla de participació per dissenyar el Pla Especial del Nucli Antic

  0
  1216
  Suñer, Cerdà i Estellés han presentat el programa de Xàtiva

  Xàtiva prepara taules participatives, activitats divulgatives i iniciatives de formació, abarcant patrimoni, urbanisme, mobilitat, comerç o espais verds

  El govern municipal de Xàtiva ha presentat l’estratègia de participació ciutadana per al disseny del Pla Especial del Nucli Antic. Per donar compte del cronograma i les propostes que es portaran a terme durant el més de juny han participat l’alcalde, Roger Cerdà, i els regidors encarregats de les àrees d’Urbanisme i Patrimoni, Cristina Suñer i Jordi Estellés. A més han assistit els tècnics que coordinaran el pla de participació, Pasqual Herrero (Fabricante de Espheras), i Àngel Martínez Baldó, arquitecte de Vetges Tu i Mediterrània, empresa encarregada de la redacció del Pla Especial del Nucli Antic.

  Segons Roger Cerdà, “l’elaboració del pla especial del nucli antic sempre ha estat una voluntat ferma per part d’aquest equip de govern. Veníem d’una etapa d’urbanisme expansiu que feia imprescindible la posada en marxa d’un document com aquest, per tal de garantir una gestió urbanística adequada d’un espai que necessita atenció i protecció”. L’alcalde ha informat de la constitució de la nova Comissió Mixta de Patrimoni què, entre altres funcions, preveu assumir les competències per a l’atorgament de llicències d’obra en el nucli antic. Aquesta nova comissió, segons ha relatat Cerdà, “compta amb la participació de diversos agents preocupats per la salvaguarda del patrimoni. Estem pendents de rebre el document que faça efectiu el traspàs de competències per part de la Conselleria. L’objectiu és aconseguir una major agilitat en els tràmits”.

  L’inici d’esta estratègia de participació serà el pròxim divendres 9 de juny a les 19 hores amb una presentació oberta a tots i totes en l’antic hospital. A est acte es marcaran els eixos fonamentals per recollir les percepcions, problemàtiques i propostes de millora que tenen els veïns i veïnes de Xàtiva sobre el seu centre històric.

  Com ha assenyalat la regidora d’Urbanisme, Cristina Suñer, “posar en marxa la participació i que els veïns i veïnes s’impliquen és fonamental per portar endavant el Pla Especial de protecció i dinamització del Nucli Antic el qual és una necessitat no només històrica sinó inajornable”.

  Per al regidor de Centre Històric, Jordi Estellés, “la posada en marxa del Pla Especial del Nucli Antic és una de les accions amb més transcendència per al futur de la ciutat de les que anem a veure en aquesta primera part de la legislatura”.

  Per desenvolupar el procés previ de participació les regidories de Patrimoni i Urbanisme s’ha establert un calendari on està previst que es celebren diverses reunions amb la ciutadania per tractar temes fonamentals en el disseny del Pla Especial com ara la mobilitat, els espais públics o el turisme. A través de les diverses trobades es recolliran les diferents percepcions, problemàtiques i propostes dels propis veïns i perfils socials presents amb la intenció d’aportar nova informació més subjectiva que complemente les estratègies del pla. Esta iniciativa també té previst obrir la participació a tots els perfils socials i edats per implicar al màxim nombre de ciutadans i ciutadanes.

  El procés de participació es desenvoluparà en dos fases. D’una banda, es celebraran taules de diagnòstic i propostes: el divendres 16 de juny a les 18:30 a l’Antic Hospital, se celebraran les Taules Sectorials de Diagnosi, sobre 3 temes: Urbanisme, Patrimoni i Habitatge; Paisatge, Espais Públics i Mobilitat i Activitats econòmiques, Turisme, Dotacions i Usos. Del 19 al 22 de juny es celebraran taules en 3 punts diferents del centre històric i barris de l’entorn per buscar un treball mes pròxim amb les associacions i veïns. Es celebraran Taules Sectorials de Diagnosi, sobre el Teixit Social i Convivència, Benestar Social i Inclussió i Participació. El divendres 30 de juny a les 18:30 a l’Antic Hospital, es portaran a terme les Taules del Taller de Propostes, en base als 4 temes tractats anteriorment.

  A més de les sessions s’han organitzat activitats al carrer de foment de la participació, com ara el JoCiutadana, una activitat de minientrevistes aleatòries a persones diverses, les quals es troben en un dia de mercat a la plaça o en l’eixida de l’escola a l’Albereda, per recollir les seues percepcions sobre el centre històric.

  Els primers resultats del procés de participació es presentaran en setembre. Després i fins a desembre es desenvoluparan nous tallers de socialització del Pla Xàtiva enfocats a arribar a un tipus de població en dificultats per participar en els processos reglats. També es faran tallers per a xiquets; tallers per a joves i adolescents i tallers per persones majors. Estos tallers pretenen donar major visibilitat i transversalitat als objectius i accions del Pla.

  DEJA UNA RESPUESTA

  Por favor ingrese su comentario!
  Por favor ingrese su nombre aquí