Xàtiva presenta un decàleg per impulsar una nova edició dels pressupostos participatius

0
1372
Miquel Alcocel, regidor de Participació, i Roger Cerdà alcalde de Xàtiva

El decàleg són mesures per a garantir processos participatius de qualitat en una edició de DecideiXativa decidirà la inversió de fins 275.000 euros

La Regidoria de Participació Ciutadana de Xàtiva ha presentat 10 propostes per a l’implementació d’una nova edició dels pressupostos participatius. Aquest decàleg és el resultat de les Jornades sobre Pressupostos Participatius organitzades entre l’Ajuntament de Xàtiva i la Conselleria de Transparència al mes d’octubre. A més, la Regidoria de Participació iniciarà aquesta setmana el projecte de 2018 amb un Grup Motor constituit per veins i veines encarregats de coordinar-ho.

La proposta sorgida a les Jornades d’octubre contemplen una sèrie de mesures per a garantir processos participatius de qualitat. Els 10 punts que arreplega son els següents:

1. Els processos de pressupostos participatius no són un fi en sí mateixos. La importància està als processos ciutadans que s’inicien, facilitant la proximitat de la ciutadania organitzada amb els espais de decisió municipal.

2. Els processos de pressupostos participatius requereixen una implicació del conjunt de les estructures municipals: política, tècnica-administrativa, associativa i ciutadana.

3. Els processos de pressupostos participatius han de generar cultura participativa des de l’educació per a la participació, la transparència i la flexibilitat normativa.

4. Els processos de pressupostos participatius s’han de generar des de la millora de la realitat i context de cada municipi, la promoció ciutadana i la facilitació de recursos ja existents.

5. Els processos de pressupostos participatius han de fomentar la transversalitat de la participació, coordinant i cooperant entre diferents àrees i programes municipals.

6. Els processos de pressupostos participatius han de facilitar el coneixement dels nostres municipis. Han de detectar necessitats i carències i han de facilitar informació prèvia dels diferents plans i actuacions municipals en qualsevol temàtica.

7. Els processos de pressupostos participatius han de crear xarxa ciutadana, associativa, interdepartamental i administrativa (local, autonòmica i estatal) per així englobar les diferents intervencions en realitats municipals però que es veuen afectades més enllà del municipi.

8. Els processos de pressupostos participatius han d’implicar no sols a població adulta. La infància, adolescència i joventut han de tindre un paper protagonista per assegurar propostes que pensen en el conjunt de la població.

9. Els processos de pressupostos participatius han de ser processos vius i flexibles i per tant s’han de poder mesurar i avaluar per així poder millorar-los.

10. Els processos de pressupostos participatius han de situar les persones al centre de la vida de les nostres ciutats i municipis, fent-les més justes socialment, més solidàries i amb més qualitat de vida.

Per a Miquel Alcocel, Regidor de Participació Ciutadana, «aquest document és el resultat de les ponències i debats realitzats a les Jornades, però també de l’estudi del decideiXàtiva’17 que va realitzar la pròpia Regidoria de Participació al finalitzar els primers pressupostos participatius de Xàtiva, i on es demanava, entre altres coses, més capacitat de desició per part de la ciutadania i més informació sobre el desenvolupament del projecte.» Continua Miquel afirmant que «ara iniciem el nou decideiXàtiva amb la gran novetat del Grup Motor que es va a constituir amb veins i veines per a coordinar el disseny i posada en marxa dels pressupostos participatius de 2018 on l’Ajuntament ampliarà de 250.000 euros a 275.000 euros la partida d’inversions que anirà a consulta ciutadana».

Aquest dimecres està convocada la primera reunió del grup Motor on s’iniciarà el projecte per a l’any 2018.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí