Xàtiva ofereix l’exposició ‘Exili il·lustrat’, una mostra sobre la Guerra Civil «per educar en valors»

0
1473
Imatge de la mostra.

L’exposició parla dels més de 500.000 homes i dones, la majoria anònims, que es van veure obligats a abandonar el territori espanyol en acabar la guerra, escullen 36 perfils

Fins al dissabte 12 de gener es pot visitar a la casa de la Joventut de Xàtiva l’exposició ‘Exili il·lustrat’, dins del programa ‘M’importa’ de l’Institut Valencià de la Joventut. «Una exposició per educar en valors i per entendre el drama de viure el desarrelament obligat», segons com s’apunta des de l’ajuntament.

Vides truncades pel desarrelament i vides reconstruïdes més enllà de la frontera. Molts dels quals no van tornar, ho haurien volgut fer; però també va haver-hi qui, podent tornar, mai ho va fer. Uns altres tornarien anys després. Dels més de 500.000 homes i dones, la majoria anònims, que es van veure obligats a abandonar el territori espanyol en acabar la guerra, escullen 36 perfils. Uns pocs van eixir amb avió; uns altres, amb vaixell, i la major part, a peu, travessant els Pirineus. No tots són coneguts, però en conjunt representen aquella República derrotada pel feixisme en 1939.

Trenta-sis professionals de la il·lustració, provinents d’àmbits tan diferents com la premsa o el còmic, rescaten de l’oblit la vida de trenta-sis personatges que resulten clau per a entendre la història d’allò que va representar la Segona República, la Guerra Civil i l’exili al nostre país.

Els objectius d’aquesta exposició és la contextualització de les persones, el període, els llocs i les principals causes i conseqüències de l’exili provocat per la Guerra Civil, incorporant veus i narratives d’exiliades i exiliats, silenciades durant dècades.

La intenció és oferir nous recursos per a analitzar un episodi determinant de la nostra història contemporània. Incorporar a la divulgació del període diferents recursos i mitjans promoguent la reflexió crítica i la capacitat d’elaborar arguments fonamentats en les evidències històriques. Fomentar la solidaritat per processos similars en contextos actuals, recuperant la memòria democràtica del país.

L’exposició és visitable al hall de la casa de la joventut en horari de 8 del matí a 22 de dilluns a divendres i dissabte de 9 a 14, fins al 12 de Gener, també tenim a la vostra disposició una guia didàctica, que també podeu descarregar des del següent enllaç https://mimportablog.files.wordpress.com/2018/11/guia_exiliillustrat-cs1.pdf

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí