Xàtiva inicia les obres de consolidació de les restes de l’ermita de Sant Antoni

0
769
Imatge de les obres a l'ermita de Sant Antoni de Xàtiva

Aquest dimarts s’han iniciat els treballs de consolidació de les restes de l’ermita de Sant Antoni. Les obres, que duraran dues setmanes, tenen un pressupost de 14.512,75 euros. Bàsicament, els treballs consistiran en el desenrunament de l’edifici, en la neteja, desratització i desbrossament del recinte, en la consolidació de les restes arquitectòniques i en la instal·lació d’una tanca perimetral. Es tracta d’una actuació d’emergència per a garantir la conservació de les restes de l’ermita i la seguretat del recinte. El xicotet temple, junt amb l’ermita del Puig, forma part del patrimoni municipal des del passat 11 de febrer per la donació realitzada per l’Església.

L’ermita de Sant Antoni és un petit temple d’estructura simple, que consta d’una sola nau dividida en tres trams i un absis. Fou edificada en el segle XVII, a expenses del xativí Lorenzo Bru, degà de la catedral d’Oriola. Cap destacar que fins el segle XVIII el seu estat era molt bo, però els terratrèmols de 1748 feren estralls en ella, per la qual cosa va haver d’apuntalar-se i renovar-se posteriorment. Els murs de l’edifici, en runes, estaven fets de maçoneria. La coberta, enfonsada ja, era originalment llenyosa i a dues aigües. Descansava sobre arcs de mig punt transversals a la nau. A més, interiorment tindria cobertes amb voltes de canó, hui desaparegudes per complet.

L’ermita s’alça en un paratge pròxim a la zones de pinar. Això va motivar que el camí es convertira en una freqüentada travessia per a l’esbarjo. De fet, en el segle XVIII, gràcies a l’ermita, es va formar un passeig del qual encara hui queden restes d’alguns dels bancs de pedra. Dit camí començava en la porta de Cocentaina i discorria fins a l’ermita, aprofitant l’antic camí sobre la conducció de l’aigua de Bellús.

Nova fase a l’ermita del Puig

D’una altra banda l’Ajuntament de Xàtiva ha adjudicat aquest dimatgs les obres de la novena fase de la rehabilitació de l’ermita del Puig. L’empresa adjudicatària ha sigut la xativina Consval 2012 S.L. i la direcció de l’obra recau sobre Vicent Torregrosa, arquitecte conservador del castell. El pressupost de les obres adjudicades ascendeix a 119.998,12 euros. Les obres s’iniciaran en un termini d’un mes a partir de la firma de l’acta de replanteig i tindran una duració estimada de 4 mesos.

Aquestes obres podrien començar cap a finals de maig o principis de juny, si tot va conforme a allò previst. La novena fase se centrarà en la reconstrucció de la volta d’accés, així com en la construcció de cobertes de la resta del conjunt d’edificis.Concretament, les actuacions pendents que s’integren en aquesta fase consisteixen en la recuperació dels murs de la casa de l’ermità, la finalització de l’entrebigat del forjat, el cobriment de la sagristia i l’edifici annexe i la reconstrucció de la volta de creueria del pati d’accés.

Cal recordar que aquest diumenge 5 de maig se celebrarà la tradicional romeria cívica reivindicativa que organitza la plataforma Salvem el Puig, entitat cívica promotora de la recuperació de l’ermita, integrada per les associacions Amics de la Costera (Xàtiva), Nou d’Octubre (Genovés), la Sénia (Lloc Nou d’en Fenollet), Gent de la Torre d’en Lloris i Centre Excursionista de Xàtiva.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí