Xàtiva inicia al Pla de la Mesquita la construció del jardí d’ampliació de l’Albereda

0
476

Jardí Albereda
Disseny del futur jardí

Un jardí de 5.500 metres quadrats ubicat a la zona del Pla de la Mesquita és el projecte que ha iniciat l’Ajuntament de Xàtiva i que es considera l’ampliació cap al sud de l’Albereda de l’Avinguda Selgas. Este espai discorrerà en paral·lel al Jardí del Bes i està junt a la principal entrada des del sud a la ciutat. El projecte, valorat en uns 250.000 euros, correrà a càrrec de l’agent urbanitzador de la zona.

El regidor d’urbanisme del consistori xativí, Vicent Parra, ha explicat que un dels principals objectius d’este jardí és “generar una continuïtat entre el que fins ara era el límit del nucli de la població -el final de l’Avinguda Selgas- amb la nova zona d’expansió de Pla de la Mesquita”. A més a més el responsable municipal destaca que es comptarà amb una “millora ambiental i estètica, ajudant a millorar la qualitat de vida dels veïns de la zona i de la ciutat”. Esta zona de la capital de la Costera havia estat durant dècades dedicada a allotjar naus industrials i magatzems.

Este projecte ha estat dissenyat conjuntament entre les delegacions d’urbanisme i parcs i jardins, d’esta forma Parra afirma que “la funció és, principalment, la d’un jardí d’entrada a la ciutat. Per tant, serà emblemàtica i visible des de molts angles, per la qual cosa implica que siga un jardí obert i fàcilment accessible”.

Des de l’ajuntament s’ha descrit de nombroses formes la composició de l’ajardinament, així s’assegura que “està inspirat en un estil renaixentista; encara que també es podria definir com eclèctic en ser introduïts molts detalls d’altres estils, èpoques i materials nous”.

Respecte a les qüestions tècniques s’ha explicat que s’ha escollit un disseny mitjançant tres terrasses grans i altres tres més menudes per solventar el desnivell existent. Així el jardí tindrà una forma rectangular amb un eix central que divideix el parc de nord a sud en dues parts pràcticament simètriques. L’eix central estarà format per dos passejos amplis delimitats per una línia de vegetació.

Pel que fa a les tres places principals constitueixen l’estructura junt a l’eix central i s’inspiren en peces arquitectòniques d’època romana: amfiteatre (plaça superior), estadi (espai central) i teatre (plaça baixa). El regidor d’urbanisme ha destacat la funcionalitat de l’espai intermig el qual allotjarà una zona de jocs per xiquets i mobiliari per exercici de majors. Parra afirma que “ha estat una demanda del barrí així com un servei que es necessitava a la zona”. A la part final del jardí s’ha dissenyat una esplanada de forma circular que tindrà una font enmig i envoltada d’un circuit per fer esport.

L’enllumenat es farà mitjançant columnes d’uns 4 metres d’alçada i la vegetació estarà alimentada per un sistema de regadiu subterrani i climatitzat. Este sistema “proporcionarà a les plantes l’humitat adequada sense ser visibles les línies de canonades de regadiu -explica el regidor-, evitant el vandalisme així com introduint les noves tecnologies dutes a terme pel departament”. La vegetació escollida té “textures i colors de les fulles i flors de les diferents espècies que recreen un aspecte romàntic, frondós i armoniós amb l’aspecte paisagístic de l’entorn” segons la descripció municipal.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here