Demanen a l’Ajuntament de Xàtiva i a la Generalitat el permís per les obres junt a l’espai BIC de la Font del Lleó

0
7863
Imatge de l'espai habilitat junt al BIC

L’Associació Iniciativa Cívica per a la recuperació del Centre Històric de Xàtiva pregunta per l’autorització de l’ampliació del centre de visitants junt a la font del segle XIX

L’Associació Iniciativa Cívica per a la recuperació del Centre Històric de Xàtiva ha presentat un escrit a l’Ajuntament de Xàtiva i a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat sol·licitant, demanant una còpia de la preceptiva autorització per realitzar obres junt a la coneguda com gasolinera de la Font del Lleó, espai declarat Bé d’Interés Cultural (BIC).

L’associació apunta que les obres d’ampliació i adequació del centre de visitants situat en este espai necessiten d’este informe i que, en el cas d’haver sigut emés per eixa direcció general, si s’ha realitzat «contemplant i amb ple respecte als extrems» de la llei sobre patrimoni històric, tant estatal com valencià.

El col·lectiu conservacionista destaca que la gasolinera va obtindre la declaració singular l’any 1982, mentre que la mateixa Font del Lleó que es troba al bell mig de l’espai es una font reial datada de principis del segle XIX, part integrant del canal, inclosa dins de la declaració del Bé d’Interés Cultural (BIC) ‘Canal de Bellús a Xàtiva’ de 2005. Ambdues peces patrimonials -la gasolinera i la Font del Lleó- es troben en estat de tramitació com a Bé de Rellevància Local (BRL), amb la categoria de monument d’interés local.

Especialment la reclamació del col·lectiu de Xàtiva fa referència al mur sud de l’antiga estació de servei, on s’han ubicat les noves instal·lacions. Així expliquen que hi ha un panell ceràmic restaurat fa alguns anys considerat per alguns experts com la millor peça d’art decó de la ciutat de Xàtiva; es tracta d’un panell publicitari d’oli per a motors de cotxe ‘Engrases Geòrgia’, de la fàbrica Hijos de José Vilar de Manises, «d’excepcional qualitat», realitzat amb la tècnica del tubat i que es va realitzar per a la gasolinera en l’any 1927.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí