Xàtiva, Énguera i Bocairent deixaran de tindre noms franquistes en vivendes públiques

0
1275
Placa de l'Institut de la Vivenda
Placa del franquista Institut de la Vivenda

Noms com Salas Pombo, General Moscardó i Francisco Franco deixaran pas a la Lliga de les Dones, Jane Addams i Margarita Macip

La Conselleria de Territori i Habitatge ha publicat este dijous al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el seguit de 26 noms de grups d’habitatges de construcció pública a tot el País Valencià que canviaran de nom per tindre referències a la dictadura franquista. Pel que fa a les comarques es veuran afectades tres localitats: Xàtiva, Énguera i Bocairent.

A Xàtiva, segons el llistat de la Generalitat, les vivendes que porten el nom del governador civil franquista de València entre 1950-53, Diego Salas Pombo, passaran a anomenar-se Lliga de les Dones, moviment feminista nascut a Xàtiva en els anys 20 del segle passat. A Énguera les vivendes dedicades al General Moscardó, un destacat militar franquista durant la Guerra Civil, passaran a anomenar-se Jane Addams, sociòloga feminista que va viure entre els segles XIX i XX. I a bocairent les vivendes Francisco Franco prendran el nom de Margarita Macip, primer pintora valenciana coneguda d’entre els segles XVI i XVII filla de Joan de Joanes.

Des de la Conselleria s’explica que l’objectiu d’aquesta iniciativa a sigut doble, així a més de complir amb la Llei de Memòria Democràtica Valenciana, segons comentava la consellera Salvador “es fa visible no solament a dones il·lustres com Matilde Salvador, AscenciónXirivella, Manuela Solis, Asunción Cruañes, Jane Jacobs, entre unes altres, sinó també l’important paper que la dona ha exercit com a col·lectiu en reconèixer la labor de les treballadores del mar, del camp, de la seda o dels palmells així com les mestres republicanes, les dones sindicalistes o les sufragistes”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here