Xàtiva commemorarà la crema de la ciutat el 17 de juny llegint l’edicte de Felip V amb el que va jutificar la barbàrie

0
2546
Gravat de l'incendi de l'Hospital Antic de Xàtiva durant la crema de la ciutat.

El diumenge 5 de juny es presentarà el llibre ‘Socarrades’ i a partir d’aquest dimecres es podrà comprar a la Casa de Cultura la bandera de Xàtiva

L’Ajuntament de Xàtiva commemorarà la Crema de la ciutat a mans de les tropes de Felip V, ocorreguda el 19 de juny de 1707, amb un seguit d’activitats que s’iniciaran aquesta setmana i tindran el seu punt fort el divendres 17 de juny.

En aquesta jornada tindrà lloc a les 19:30 hores un passacarrer amb inici des de la plaça Sant Jordi i final a la Plaça la Seu, passant pels carrers que van protagonitzar aquest fatídic capítol de la història de Xàtiva. En aquesta cita participaran la Colla la Socarrà, el grup de danses Socarrel, l’associació de recreació de la batalla d’Almansa i l’associació Micalets del Regne de València. A partir de les 20:15 hores, a la plaça de la Seu, es realitzarà l’acte institucional-memorial amb la lectura de l’edicte de la crema de Xàtiva i la participació de La Lluna Teatre i del músic Manye Alborx. Per últim, a les 22 hores, es dispararà des del Jardí de la Pau una Mascletà nocturna patrocinada per la regidoria de falles i a càrrec de la pirotècnia Germans Caballer.

A més a més, aquest diumenge 5 de juny a les 12 hores, es presentarà a la plaça del Mercat el llibre ‘Socarrades’ d’Eva Calabuig, il·lustrat per Carles Vercher i adaptat a pictogrames per Neus Llàcer, amb material didàctic de Ricard Tapera (col·lecció Xicalla de Caliu espai editorial). En aquesta cita es realitzaran activitats infantils i participaran Neus Alborch i Pep Gimeno Botifarra.

Per últim, a partir d’aquest dimecres 1 de juny i fins el dia 16, es podrà comprar a la Casa de la Cultura la bandera de Xàtiva per tal d’engalanar els balcons amb la iniciativa ‘Als balcons farem poble’. El cost és de 5 euros i la recaptació serà donada a associacions culturals.

Edicte

L’edicte proclamat per Felip V, segon les fonts històriques, venia a justificar la crema de Xàtiva en els següents termes: «La obstinada rebeldía con que hasta los términos de la desesperación resistieron la entrada de mis armas los vecinos de la ciudad de Játiva, para hacer irremisible el crimen de su perjura infidelidad desatendiendo la benignidad con que repetidas veces les flanqueé el perdón, utilicé mi justicia a mandarla arruinar para extinguir su memoria, como se ejecutó para castigo de su obstinación, y escarmiento de los que intentaran seguir su mismo error».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí