Xàtiva destina 210.000 euros a crear 26 llocs de treball amb el Programa de Polítiques Inclusives

0
1650
Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva, i Xelo Angulo, regidora de Benestar Social

Aquest programa pioner de Benestar Social ha suposat la creació directa de 83 llocs de treball des del seu inici

La junta de govern de l’Ajuntament de Xàtiva celebrada aquest dilluns ha aprovat el Programa de Polítiques Inclusives de Benestar Social (PI) per a l’any 2018. Durant aquest exercici, l’Ajuntament destinarà 209.045 euros a dotar econòmicament aquest programa pioner que es va iniciar en març de 2016 i que, fins al moment, ha suposat la creació directa de 83 llocs de treball per a persones amb una necessitat especial d’inclusió al mercat laboral.

Aquesta nova edició crearà 26 llocs de treball, amb una duració d’un any o de sis mesos segons modalitats. El programa PI d’enguany consolida el model que es va desenvolupar l’exercici anterior. Es tornen a elaborar tres perfils de beneficiaris: usuaris habituals de serveis socials, persones amb discapacitat funcional i persones amb alt risc d’exclusió social.

La selecció dels participants s’efectuarà en base a informes redactats per l’equip social base, procedint-se a un estudi individualitzat de cada cas. S’elaborarà un cens amb les dades personals dels usuaris encriptades. Aquest cens s’utilitzarà per a la selecció de beneficiaris, que aniran ordenats en funció d’uns criteris de baremació específics per a cada perfil de beneficiaris, sent el primer del llistat aquella persona la situació de la qual siga peremptòria. Una vegada produïda la selecció dels beneficiaris del PI, en cas de baixa, renúncia o expulsió del programa, per no acomplir els objectius i tot degudament motivat, es procedirà a cridar als següents de la llista, que seran considerats com a reserva.

La fase del Programa PI destinada als usuaris habituals de serveis socials obrirà la possibilitat d’ocupar a 15 persones durant 6 mesos, amb una dedicació de 25 hores setmanals. Per al cas de persones amb discapacitat funcional, es creen 8 llocs de treball, amb una duració d’un any i una dedicació de 20 hores setmanals. Finalment, en el cas de persones amb un alt risc d’exclusió social, es contractarà a 3 persones durant un any, amb una jornada laboral de 25 hores setmanals.

Les persones seleccionades per l’equip social base de l’Ajuntament desenvoluparan tasques auxiliars en diversos departaments. La majoria realitzaran funcions d’ordenança i alguns altres reforçaran l’equip del Servei d’Assistència Domiciliària i altres serveis municipals com la brigada d’obres públiques o de jardineria.

Segons l’equip social base, el principal factor generador de risc d’exclusió social és l’impacte de la desocupació en la unitat familiar. L’objectiu general del programa és aconseguir el benestar social integral amb la integració laboral, oferint un treball com element estructurant de la vida, de la integració i del conjunt de relacions socials. El Programa PI compta amb una sèrie d’objectius específics com ara proporcionar una estabilitat econòmica per cobrir necessitats bàsiques, facilitar la inclusió social i inculcar hàbits beneficiosos en la vida diària d’aquests ciutadans.

La regidora de Benestar Social, Xelo Angulo, creu que “la millor manera de prevenir la pobresa i l’exclusió social és esforçant-nos entre tots per reduir les desigualtats. Una de les polítiques innovadores que ha creat l’Ajuntament de Xàtiva ha estat el Programa PI, on adaptem les polítiques actives d’ocupació a les necessitats específiques de persones en situació de vulnerabilitat, intensificant l’acció segons el nivell d’ocupabilitat i fomentant l’adquisició de competències bàsiques, especialment a dones víctimes de violència de gènere, persones amb diversitat funcional, joves i un llarg etcètera”.

Angulo posa en valor el treball del seu departament en aquestos darrers anys: “respectant el marc legislatiu, el PI s’ha convertit en una referència fora de la nostra ciutat. És el programa millor valorat pels usuaris de Benestar Social”. Fruit d’aquestos bons resultats, la regidora ha anunciat que “hem proposat aquest programa per a que siga reconegut per la FVMP dins dels premis al bon govern en la categoria de polítiques socials, igualtat, integració i cooperació”.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí