‘Xalefa’, ‘algunsadora’ o ‘embresquilla’: Serra vol recuperar el parlar dialectal local

0
1388
Vista de Serra

L’Ajuntament de Serra ha iniciat un projecte de recuperació i dinamització de les paraules més locals i genuïnes del municipi.

L’objectiu és revitalitzar el parlar dialectal de la localitat enclavada al cor de la Serra Calderona, posar en valor les paraules més pròpies del poble i  donar-li visibilitat a través d’un cal·ligrama amb un objecte o monument emblemàtic.

Xalefa, espardenyà, algunsadora, embresquilla, sagristana o serenato formen part de les paraules recuperades, per exemple.

El projecte pretén cartografiar la memòria lingüística i ajuntar esforços perquè les noves generacions usen el valencià dels seus iaios, el reivindiquen i l’immortalitzen. Amb el llistat de paraules que es repleguen es farà un estudi llingüístic i es plasmarà a mode cal·ligrama en un dibuix que qualsevol persona de la localitat podrà reconéixer.

En paraules de l’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón: “Volem que els serrans i les serranes se senten orgulloses de les paraules que hem heretat, que es conserve i valore el nostre parlar i servisca per estimar més la llengua del poble”.

Esta activitat de recerca de paraules, cançons, dites i la seua visibilitzció posterior s’emmarquen dins les accions del Pla de Normalització lingüística que du endavant l’Ajuntament de Serra gràcies al suport de la Diputació de València.  Una proposta que gestiona i assesosora l’empresa Lola Terreta i que permetrà donar-li difusió a través de samarretes, bosses, llibretes o carpetes.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here