VÍDEO: Els municipis de la Ribera recorden els 40 anys de la inundació causada per la ‘pantanada’ de Tous

0
2902
La inundació va arribar fins a les teulades de les cases.

Ximo Puig destaca “la fraternitat, la solidaritat i la unitat” que caracteritzen al poble valencià com a valors necessaris per a afrontar les dificultats

Carcaixent ha acollit aquest dijous l’acte central commemoratiu del 40 aniversari de la ‘pantanada’ de Tous. L’acte ha estat presidit pel propi president de la Generalitat, Ximo Puig, qui a més ha estat acompanyat pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, i la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo.

Durant la seua intervenció Puig ha destacat “la fraternitat, la solidaritat i la unitat” que va sorgir durant la pantanada, i que caracteritzen al poble valencià, com a valors necessaris per a afrontar les actuals dificultats provocades per la crisi energètica i la inflació.

El president ha explicat que “hui és un dia molt especial per a la Comunitat Valenciana, principalment per als veïns i veïnes de la comarca de la Ribera”, ja que se celebra un “acte de justícia” per a totes les persones que van patir una catàstrofe “en part natural”.

El cap del Consell ha tingut paraules de record per a l’alcalde de Carcaixent durant la pantanada, Vicent Pla, així com per al primer tinent alcalde aquest municipi, Arcadi España, i especialment per a aquelles persones que van perdre la vida, així com per a les seues famílies.

Així mateix, ha assegurat que la pantanada ha oferit “moltes lliçons positives”, especialment la “capacitat de solidaritat d’un poble i de persones de la més diversa condició”, així com la professionalitat de l’exèrcit i les forces de seguretat, en un moment de la transició espanyola en què les estructures de l’estat de benestar estaven “lluny de ser una realitat” i l’autogovern valencià estava sorgint.

En aquest context ha mostrat el seu agraïment “als qui han mantingut durant tot aquest temps corresponsabilitat, esforç i unitat”, valors que ha assegurat van sorgir com a resposta a la pantanada però també han caracteritzat al poble valencià durant la recent pandèmia de coronavirus.

D’altra banda, Ximo Puig ha recordat que centenars de persones de la Comunitat Valenciana i de tota Espanya van arribar a aquesta comarca per a ajudar, la qual cosa va suposar un moment de “extraordinària fraternitat i voluntat de tirar avant junts”, i ha reiterat l’agraïment per el “esforç, la convicció, la determinació i el treball” de les persones de la comarca per la recuperació social i econòmica.

Finalment, ha conclòs la seua intervenció dedicant l’acte institucional “a la memòria de tots els que han fet possible la resposta de dignitat que el poble valencià va donar davant la catàstrofe, i que constitueix la via valenciana”.

Per part seua, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha recordat i agraït “infinitament” a totes les persones que van ajudar, als “herois i heroïnes particulars”, a les empreses, als cossos de seguretat i les emergències, a professorat i al personal sanitari, “a tots i totes”, i ha subratllat que el record i l’agraïment “ens dona força i esperança”.

En l’acte també ha comptat amb la intervenció de l’alcalde Carcaixent, Paco Salom, i s’ha produït una conversa dirigida per la periodista i presentadora Clara Castelló, entre tres de les persones que van viure la pantanada: Adelina España, veïna de Carcaixent; Alfons Rovira, adjunt al director de Ràdio Alzira en 1982, i Miguel Aparisi, coronel actualment retirat i oficial durant la tragèdia.

Durant la commemoració s’ha projectat un vídeo amb imatges d’aquella catàstrofe del 20 d’octubre de 1982, on s’ha pogut apreciar la magnitud de la tragèdia amb la inundació de diversos municipis que va arribar fins a les teulades de moltes cases.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí