Unanimitat a Ontinyent per demanar al Govern que els ajuntaments puguen destinar el superàvit a lluitar contra la crisi post COVID-19

0
783
Ajuntament d'Ontinyent.

Els grups polítics municipals acorden una declaració conjunta on també es reclama la creació d’un fons de cooperació per al finançament local

L’Ajuntament d’Ontinyent demanarà al al Govern d’Espanya que els ajuntaments de tota Espanya puguen destinar els seus superàvits a pal·liar els efectes del Covid-19. Aquest és un dels principals aspectes d’una declaració institucional conjunta acordada per la totalitat dels grups municipals (La Vall Ens Uneix, Partit Popular i Compromís) a l’última Junta de Portaveus presidida per l’Alcalde, Jorge Rodríguez, declaració on, entre altres aspectes, també es reclama la creació d’un fons de cooperació per al finançament local.

Tal com s’exposa al text de la declaració conjunta, per tal de fer açò possible, caldria eliminar la coneguda com a “Regla de Despesa» imposada pel Govern d’Espanya dins les accions impulsades per sanejar les finances de les administracions públiques. Segons esta “regla”, cap administració pot incrementar la seua despesa pública més del creixement estimat del Producte Interior Brut (PIB) encara que s’haja complert l’objectiu de dèficit, cosa el que els grups municipals d’Ontinyent assenyalen que “produeix situacions perverses ja que lliga de peus i mans a les administracions i limita la capacitat d’implementar polítiques socials i mediambientals». D’aquesta manera, apunten, esta regla pot suposar una barrera a l’hora de reactivar les economies locals una vegada superada la pandèmia del Covid19.

Per tot açò, l’Ajuntament d’Ontinyent demanarà que els ajuntaments d’Espanya puguen puguen disposar del 100% del seu superàvit, per tal de pal·liar els danys econòmics provocats per l’estat d’alarma, així com dels romanents de tresoreria acumulats d’anys anteriors. Igualment, es reclama que s’autoritze les entitats locals a realitzar despeses en serveis amb els referits superàvits i romanents per tal de donar suport als seus teixits empresarials

locals davant els efectes del Covid-19. A la declaració institucional també es demana ampliar una pròrroga extraordinària sobre el Reial decret llei que prorrogava en 2019 el destí del superàvit de comunitats autònomes i de les entitats locals per inversions financerament sostenibles, per poder així finalitzar les obres a càrrec del superàvit obtingut en la liquidació de l’exercici 2018 i que s’han vist paralitzades com a conseqüència de la suspensió dels terminis i expedients de contractació durant l’Estat l’Estat d’Alarma.

De la mateixa manera, es reclama al Govern d’Espanya establir un Fons de finançament Municipal directe semblant a l’establert per la Generalitat Valenciana amb una distribució equitativa amb criteris objectius; adoptar mesures per facilitar que es puguen aprovar Ofertes Públiques d’Ocupació en funció de la realitat financera de les corporacions locals i no vinculades a la taxa de reposició; i establir la participació de les entitats locals en els plans i fons que es disposen per al restabliment econòmic i social de les ciutats, coparticipant a tots els nivells (europeu, estatal, autonòmic i local) en els Plans de dinamització per a reconstrucció de les economies.

L’acord, al qual l’Ajuntament d’Ontinyent també es pronuncia “de manera rotunda” a favor de l’autonomia local reconeguda a la Constitució Espanyola, serà comunicat a Les Corts Valencianes, el Govern de l’Estat i a la mesa del Congrés dels Diputats i del Senat, així com als seus grups parlamentaris.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí