Troben cartes manuscrites en una butxaca d’un afusellat del franquisme dins d’una fossa de Paterna

0
412
Cartes trobades en la fossa de Paterna (À PUNT)

Les missives estaven en la jaqueta que portava Francisco Sanz Herráez en la fossa, datades el 13 de juliol de 1940 i escrites per la dona i un amic

Els tècnics que treballen en l’exhumació de víctimes del franquisme en la fossa 127 del cementeri municipal de Paterna han trobat, guardades en la jaqueta que portava el dia que el van afusellar, el 13 de juliol de 1940, quatre postals i una carta dels familiars de Francisco Sanz Herráez.

Així ho ha relatat el president de l’Associació de Víctimes del Franquisme de la Fossa 127, Juan José González, qui ha afegit que es tracta de missives que li va manar la seva dona, Nieves Monzó, i un amic seu, Antonio Pons, amb un segell procedent de Benimàmet, un barri de València.

Les postals de la seva dona, escrites al llapis, s’han mantingut en bon estat, la qual cosa ha facilitat esbrinar el nom de la víctima i dels seus familiars, però la carta procedent del seu amic no s’ha conservat d’igual manera, pel fet que estava escrit amb ploma i les paraules s’han esborrat amb el pas del temps.

González ha explicat que en les cartes es narren coses quotidianes i s’esmenta als fills, però en desconèixer-se el parador d’aquests, l’Associació visitarà aquest diumenge el centre parroquial de Benimàmet per a comprovar si hi ha una partida de naixement o els noms d’alguns familiars de la víctima.

En les exhumacions, els tècnics han trobat tot tipus d’objectes: roba, llàpissos xicotets, medalles, sabates i botes, però “el més interessant han estat aquestes cartes, perquè han ajudat a esbrinar qui era i qui són els seus familiars. Ha estat un gran descobriment”, ha afegit el president de l’Associació. No obstant això, l’entitat ha demanat la col·laboració ciutadana per a trobar als familiars de Francisco Sanz Herráez, pel fet que no es troben entre els noms de la llista de familiars de víctimes del franquisme.

A la fi del passat mes de maig, la Diputació de València va iniciar els treballs d’exhumació i identificació en la citada fossa del cementiri municipal de Paterna, on s’espera poder recuperar les restes de 147 víctimes de la dictadura franquista, naturals de diversos municipis valencians i d’altres províncies.

Durant aquests mesos de treball, un laboratori de campanya dins del cementiri pren les mostres d’ADN a mesura que s’extreuen les restes, la contaminació de les quals s’intenta evitar realitzant-se al mateix temps el treball d’exhumació i l’estudi antropològic. Les víctimes procedeixen de diversos municipis de la província de València com Manises, Ontinyent i Alzira, i de poblacions de Badajoz, Teruel i Albacete, i van ser afusellades els dies 13, 24 i 27 de juliol de 1940.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here