Tot és qüestió d’opinar

  0
  3042
  Andreu Blai Fernández-Serrano
  Andreu Blai Fernández-Serrano

  Amb el permís previ de les autoritats del moment, el debat acostuma a solidificar-se com un afer importantíssim a l’hora d’organitzar idees, creences i psicologies dins d’una societat. Anant-nos-en ben lluny,  en la democràcia primera, fer política no era sinó debatre en l’Àgora qüestions d’interés públic. En aquest context, els professionals de la retòrica proliferaven de la mateixa manera que hui en dia trobem assessors polítics de baix de les pedres. Els temps canvien.

  Però cap institució política ha heretat, en la justa mesura, la mateixa voluntat de debatre els problemes i les polítiques públiques. Les cambres legislatives no són eines de decisió, sinó de publicitat partidària de cara a les eleccions. A més, hui en dia, la presa de decisions escapa a la dominació de qualsevol edifici governamental. L’exercici del govern ve determinat pel saber tècnic, un saber autoproclamat neutral i enfront del qual no pot haver-hi oposició perquè és “objectiu”. El poder està disgregat i els vells palaus resten com a espais merament simbòlics.

  El debat seriós sempre ha fugit de les institucions. Ací, a València ciutat, les tertúlies tingueren un relatiu protagonisme. Reunions que, malgrat el seu caràcter cultural, a força del context acabaren tenyint-se de política. El vaticini d’un procés constituent i una democràcia, des de “zero”, va motivar un ambient esperançador i de lluita en tots aquells que pensaven que es podia treure alguna cosa de profit.

  No ens queda res de tot allò. La política segueix el seu camí mentre el debat seriós roman en la marginalitat absoluta. Poc és pot presumir de tenir veu i vot quan sols ens serveixen per a discutir en la total desinformació. Per a parlar sense saber, val més estar callat. El reconeixement de la pròpia ignorància, en canvi, serà sempre un bon primer pas per recobrar certa consciència política. Això no ho dic jo, ho digué un savi.

  DEJA UNA RESPUESTA

  Por favor ingrese su comentario!
  Por favor ingrese su nombre aquí